Ekspert: Eesti võtab Soomelt Vene turistid ära

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluturg Tallinnas Raekoja platsil.
Jõuluturg Tallinnas Raekoja platsil. Foto: Toomas Huik

Uuringute- ja analüüsikeskuse (TAK) Oy Vene-eksperdi Taneli Dobrowolski arvates eksisteerib oht, et Eesti meelitab Vene turistid Soomest eemale.

Kiiresti kasvanud Vene turistide arv Soomes viitab idanaabri tolliametis mõni aasta tagasi tehtud muutustega, kirjutab Dobrowolski Puheenvuoro-blogis.

Pärast 2011. aastat on sissesõitnute arvu juurdekasv pidurdunud. Esialgsete ennustuste järgi tuli 2013. aastal Soome vaid 9 protsenti Vene turiste enam kui 2012. aastal. Samas suurenes venelaste välisreiside üldarv aga 14 protsenti.

Vool viib Eestisse, millest on eelmise aasta valguses saamas üha tõsisem konkurent, kirjutab ta.
Venelaste sõidud Eestisse suurenesid kolme esimese kvartali läbilõikes 23 protsenti.
Eesti populaarsust suurendab osaliselt Venemaa majanduskasvu aeglustumine, mistõttu turistid valivad soodsamaid puhke- ja sisseostukohti.

Eksperdi sõnul on oma osa ka üldisel teenindus- ja kaubandussüsteemi arenemisel, Peterburi-Eesti vahelistel rongi- ja bussiühendustel ning eestlaste paranenud suhtumisel venelastest turistidesse, vene keele oskusesse ning paar aastat tagasi kasutusele võetud GoSwift piiriületusjärjekorra süsteemil.

Dobrowolski arutleb nüüd selle üle, et kas järjekorrad Soome-Vene piiril on nüüd viinud selleni, et Neevalinna elanikud suunduvad pigem Eestisse, kus üle piiri pääseb järjekorra broneerimisega. Kas teenused Soomes vastavad ikka sissesõitnute ootustele? Kas venelastele näib, et Soomes on nende rahvuskaaslasi juba liiga palju? Kas suhtumine venelastesse on Soomes muutunud?

Vene-eksperdi arvates tuleb olukorral hoida silma peal, analüüsida turismindudes toimunud muutusi ja mõelda uutele meetmetele, et Eestile mitte enam alla jääda.

Küsimus on suurest rahasummast, kuna venelased on viimastel aastatel jätnud Soome ligi miljard eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles