Vabaühendus: Jaapani laevastik on vaalapüügialadelt välja aetud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm surnud vaala püüdjate laeva Nisshin Maru tekil.
Kolm surnud vaala püüdjate laeva Nisshin Maru tekil. Foto: SCANPIX

Keskkonnaaktivistid teatasid teisipäeval, et neil õnnestus Antarktika lähedal iga-aastast vaalapüüki alustanud Jaapani laevastik püügialadelt välja ajada.


Vaalapüügivastaste aktivistide ühendus Sea Shepherd kuulutas väikest võitu ja ütles, et laevastiku harpuunidega varustatud alused on üksteisest sadade miilidega eraldatud ja ei saa hetkel vaalapüügiga tegeleda ning kalatöötlemislaev Nisshin Maru kaugel püügipiirkonnast.

«Nisshin Maru on põgenemas ja ei saa enda määratud kalapüügikohtades peatuda,» teatas Sea Shepherd avalduses.

Ühenduse kasutuses on vaalapüüdjate tegevuse takistamiseks kolm laeva.

Sea Shepherdil ja Jaapani laevadel on igal vaalapüügihooajal kokkupõrkeid, kus vahetevahel lastakse käiku veekahurid ja haisupommid. Viimaste aastate jooksul on üks Sea Shepherdi laevadest pärast kokkupõrget vaalapüügilaevaga põhja läinud ning üks püügilaevale tunginud aktivist pidi veetma viis kuud Jaapani vanglas.

Jaapanile, kes kavatseb tänavu püüda tuhatkond vaala, on 1986. aastal vastu võetud vaalapüügikeeluga tehtud erand ning riik võib püüda vaalu teaduslikel eesmärkidel. Vaalapüügivastaste väitel on teadusprogramm vaid kattevari ärilistele eesmärkidele, kuna püütud loomade liha müüakse Jaapanis toiduks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles