Teaduslaev Akademik Šokalski võttis suuna Uus-Meremaale

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene teaduslaev Akademik Šokalski, mis pääses Antarktika rasketest jääoludest läbi, võttis suuna Bluffi sadamale Uus-Meremaal.

«Laev väljus paksu jää tsoonist. Ta liigub praegu läbi jää, mille paksus on 50 sentimeetrit. Kell 16 kohaliku aja järgi peaks laev jõudma jäävabasse piirkonda. Laev ohus pole. Ta võttis kursi Bluffile,» rääkis Kaug-Ida hüdrometeoroloogia teadusliku uurimisinstituudi allikas Interfaxile.

Sama allika sõnul on Hiina jäämurdja Xue Long juba jõudnud jäävabasse piirkonda.

Austraalia mereohutusameti (AMSA) kinnitusel pääsesid nii Akademik Šokalski kui Xue Long jääst läbi ja abi enam ei vaja, vahendas The Sydney Morning Herald.

AMSA vabastas USA rannavalve jäämurdja Polar Stari päästeoperatsioonist ja see jätkas on esialgset missiooni ehk jõuda Rossi mere ääres asuva McMurdo uurimiskeskuseni.

Akademik Šokalski, mille pardal oli 52 reisijat ja 22 meeskonnaliiget, jäi jäävangi jõululaupäeval. Sama juhtus teaduslaevale appi tõtanud Hiina jäämurdjaga Xue Long.

Akademik Šokalski pardal olnud reisijad toimetati 2. jaanuaril minema helikopteriga. Nad jätkasid oma teekond Austraalia jäämurdjal Aurora Australis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles