Paadipõgenikud süüdistavad Austraalia mereväelasi halvas kohtlemises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paadipõgenikud Austraalia Jõulusaare juures.
Paadipõgenikud Austraalia Jõulusaare juures. Foto: SCANPIX

Grupp Austraaliasse paatidega pürginud varjupaigataotlejaid süüdistab riigi laevastikku jõhkras kohtlemises.

Austraalia immigratsiooniminister Scott Morrison ei soovinud põgenike süüdistusi kommenteerida julgeolekuga seotud põhjustel, kuid kinnitas, et laevastikus teenivad täielikud professionaalid, vahendas AFP.

45-liikmeline rühm Indoneesiast teekonda alustanud somaallasi ja sudaanlasi oli teel Austraaliasse, kui meremehed nende teekonna läbi lõikasid.

AFP-ga suhelnud Ibrahim rääkis, et mereväelased olid karmid ja ütlesid paadipõgenike kohta halvasti. Väiksele saarele randunud seltskonnal pandi käed raudu ja nad pidid tagasi paati ronima. Ühte põgeneda püüdnud inimest tagisid nad kingadega.

Nelja tualettruumi minna püüdnud väljarändajal kästi kinni võtta kuumast torust, mistõttu tekkisid nende kätele põletushaavad.

Austraalia laev oli põgenike paati pukseerinud Indoneesia suunas neli päeva ja jätnud seejärel Indoneesia vetesse triivima.

Austraalia karmistas järsult varjupaigataotlejatesse suhtumist ja leppis mullu suvel kokku Paapua Uus-Guineaga, et saadab kõik paadipõgenikud Paapua Uus-Guineasse, kus tehakse kindlaks nende saabumise põhjus ning pakutakse ka varjupaika.

Inimõigusteorganisatsiooni Amnesty Internationali hinnangul on Austraalia pööranud selja kõige nõrgematele abivajajatele, «pannes lukse lukku ja visates võtme minema».

Paadipõgenikud Yusuf ja Marke, kes olid erinevates paatides, rääkisid telekanalile ABC, et austraallastest mereväelased suhtusid neisse halvasti ja jätsid nad merele maha. Yusuf, kes oma sõnul on pärit Sudaanist, maksis koos abikaasaga 6000 dollarit, et pääseda Indoneesiast Austraaliasse.

Somaaliast pärit Marke rääkis, et temaga ühes paadis olnud põgenikega käitusid halvasti HMAS Parramatta ja HMAS Maitlandi meeskonnaliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles