Leedu eksminister: Kura maasääre sild tekitaks Venemaas pahameelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivane Kura säär Leedus.
Liivane Kura säär Leedus. Foto: SCANPIX

Silla rajamine üle Kura lahe annaks Venemaale põhjust Leedut süüdistada ning võiks kaasa tuua Kura sääre lisamise UNESCO ohustatud maailmapärandi nimekirja, ütles Leedu alaline esindaja UNESCO juures ning endine kultuuriminister Arūnas Gelūnas.

«Ma ei sooviks Kura maasäärele niisugust saatust, et meid toodaks esile halva näitena - seda enam, et Kura maasäär on kantud UNESCO nimekirja Leedu ja Venemaa ühise objektina. Ma usun, et see annaks Venemaale argumendi meie suunas näpuga näidata ja meid süüdlaseks nimetada,» ütles Gelūnas BNS-ile.

UNESCO peaks silla ehitamisele reageerima, kuna see rikuks maailmapärandi kaitse konventsiooni, sõnas Leedu esindaja.

Gelūnas meenutas Dresdeni Elbe jõe silla rajamist, mis viis Elbe oru ohustatud maailmapärandi hulka arvamiseni.

«Leedu kodaniku ja inimesena, kes ei ole kultuuri suhtes ükskõikne, arvan ma, et niisugune sild tekitaks selle loodusliku objekti ainukordsusele arvestatavat kahju [...] Ja liikluse suurendamine - ükskõik, kas silla või lennujaama rajamisega - ma arvan, et see on vale algatus,» ütles endine kultuuriminister.

Neljapäeval kohtub Kura maasääre põhjatipus Klaipedas töögrupp, mis asub arutama silla rajamist mandrilt maasäärele ning külastab ka mitut võimalikku ehituspaika.

98 kilomeetri pikkune Kura säär lisati UNESCO maailmapärandi nimekirja 2000. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles