Vene advokaat nimetas Nugiseksi matuseid neonatslikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toris saadeti viimasele teekodnnale Harald Nugiseks.
Toris saadeti viimasele teekodnnale Harald Nugiseks. Foto: Urmas Luik

Euroopa inimõiguste kohtus Tõnismäele maetud sõdurite sugulasi esindanud advokaat Mihhail Joffe pidas Harald Nugiseksi pidulikke matuseid neonatsismi ilminguks.

1944. aastal Narva rindel tõrjelahingutes osalenud ja Vaasa-Vepsküla-Siivertsi sillapea likvideerimisel ilmutatud sõdurivapruse eest Raudristi Rüütliristi pälvinud Nugiseksi matuseid kajastati ka Vene meedias, kus enamasti rõhutati asjaolu, et tegu oli SSi võitlejaga. Teemal võttis sõna ka Joffe, kes esindab kohtus Balti riikides elavate venelaste huve.

Väljaandes Rossiskaja Gazeta avaldatud artikli «Eestis maeti auavaldustega SSi veteran» juures ilmunud kommentaaris kirjutas Joffe: «Need matused seisavad samas reas teiste sündmustega, mis on Balti riikides aset leidnud 1991. aastast. Ma võin nimetada üle tosina nende riikide võimude korraldatud neonatsliku iseloomuga sündmuse.»

«Näiteks natslikele «kangelastele» monumentide rajamine, veteran Kononovi (2011. aastal Lätis surnud sõjakuritegudes süüdistatud endine punapartisan Vassili Kononov - toim) juhtumiga seotud revanšism, SSi leegionäride marsid Riia kesklinnas, Pronkssõduri teisaldamine Tallinna kesklinnast ja palju muud,» jätkas Joffe.

«Seega ma ei näe SSi veterani Nugiseksi pidulikes matustes midagi üllatavat. See on osa võimude järjepidevast tegevusest,» lisas advokaat. «Eesti eliit peab näitama eesti natside võitu Venemaa üle, avaldades toetust ka Nugiseksi natslikule tegevusele. Seetõttu otsustati korraldada pidulikud matused. Eesti on uhke, et eesti sõdurile omistati ühena 43st välismaalasest fašistlik Rüütliristi autasu võitluse eest kommunistliku Venemaa vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles