Analüütik: Leedu eesistumisaeg purustas ELi illusioonid Moskva suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdurid Vilniuses valitsushoone ees selle aasta 1. juulil, mil algas Leedu Euroopa Liidu eesistumine.
Leedu sõdurid Vilniuses valitsushoone ees selle aasta 1. juulil, mil algas Leedu Euroopa Liidu eesistumine. Foto: SCANPIX

Leedu suutis Euroopa Liidu (EL) eesistumise ajal edukalt koondada bloki tähelepanu suhete tugevdamisele endiste nõukogude liiduvabariikidega, millele järgnenud Venemaa surve purustas Lääne illusioonid Moskva poliitika suhtes, ütles Brüsselis tegutseva mõttekoja Carnegie Europe direktor Jan Techau.

Ukraina keeldumine assotsiatsioonileppe allkirjastamisest ELiga novembrikuisel Vilniuse tippkohtumisel kujutas ennast vaid «lühiajalist triumfi», sõnas Techau reedel Leedus Trakais välispoliitikaekspertide kohtumisel ehk nn Snow Meetingul.

Analüütiku sõnul käsitles Euroopa oma idapartnerlusprogrammi esialgu bürokraatlikult ja tehniliselt, kuid nüüd «ei ole Lääne poolel enam mingeid illusioone ja saadakse aru, et selles tuleb lähtuda geopoliitikast».

Techau sõnul on Venemaa oma kuvandit endistes liiduvabariikides kahjustanud. «Palju inimesi on nüüd oluliselt teadlikumad sellest, et Venemaa ei otsi sõbralikku partnerlussuhet, vaid soovib domineerida. Seda otsusekindlust on märgata Moldova ja Gruusia puhul,» lisas ta.

«Leedu eesistumine oli kahtlemata edukas. Selle käigus suudeti tõsta idanaabrite küsimus kogu Euroopa päevakorda,» ütles ekspert BNSile antud usutluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles