EL leppis põhimõtteliselt kokku sõjalises operatsioonis KAVis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid KAVis.
Prantsuse sõdurid KAVis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid eile põhimõtteliselt kokku plaanis käivitada ühine sõjaline operatsioon Kesk-Aafrika Vabariigis, et aidata seal taastada julgeolek.

28 liikmesriigi suursaadikud andsid esialgse heakskiidu plaanile saata sajad sõjaväelased kiiresti piirkonda, et aidata juba seal viibivatel Aafrika ja Prantsuse rahuvalvajatel taastada «turvaline keskkond», ütlesid ELi ametnikud.

«Liikmesriigid leppisid kokku, et EL peab panustama julgeoleku taastamisse» Kesk-Aafrika Vabariigis, ütles ELi välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni kõneisik.

«Järgmisel nädalal jätkatakse kõnelusi,» ütles ELi diplomaat.

Lõplik otsus langetatakse arvatavasti ELi välisministrite kohtumisel 20. jaanuaril Brüsselis.

ELi plaan näeb ette, et ühenduse väed patrullivad pealinnas Banguis, kaitstes põgenikke ja abitöötajaid ning võib-olla valvavad lennuvälja.

Sekkumine oleks ajaliselt piiratud ning saama ÜRO-lt heakskiidu.

Ajal, mil sektantlik vägivald kristlaste ja moslemite vahel süveneb, «ei taha EL-i riigid olla süüdistatud kõrvalejäämises ja passiivses pealtvaatamises. Keegi ei taha uut Rwandat,» ütles üks ELi diplomaat sel nädalal AFP-le.

Ühe diplomaatilise allika sõnul võib EL saata KAVi umbes tuhat sõjaväelast.

Konflikt sai alguse sellest, et islamiusku Séléka mässulised kukutasid märtsis riigipöördega senise presidendi François Bozizé ja sundisid ta maalt lahkuma. Séléka määras pärast võimuhaaramist Michel Djotodia presidendiks. Reedel teatati, et Djotodia on ametist lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles