Šveits võib panna hävitajate ostmise rahvahääletusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi hävituslennuk Saab Gripen F.
Rootsi hävituslennuk Saab Gripen F. Foto: SCANPIX

Šveitsi valijad võivad langetada mais otsuse lepingu suhtes 22 hävitaja ostmiseks Rootsilt, kuna lepingu vastased esitasid teisipäeval referendumi korraldamiseks üle 100 000 allkirja.

Kampaania korraldajate eesmärk on tõkestada Gripeni hävitajate ost, mis läheks riigile maksma 3,13 miljardit Šveitsi franki (2,25 miljardit eurot).

Šveitsi otsedemokraatia süsteemis on valijatel viimane sõna paljudes küsimustes tingimusel, et rahvahääletuse korraldamiseks kogutakse piisavalt allkirju. Arvamusuuringud näitavad, et enamik šveitslasi on Gripenite ostmise vastu.

Kuna valitsus kiitis lepingu heaks 2011. ja parlament eelmisel aastal, ei ole võimalik lepingut sellisel kujul tõkestada, kuid ostu vastased saavad vaidlustada seaduse, mis võimaldab rahastada ostu, eraldades selleks kümne aasta jooksul kaitse-eelarvest 300 miljonit franki aastas.

Hävitajate ostu vastast kampaaniat juhivad vasakpoolsed sotsialistid ja rohelised, kuid ka liberaalid on vastu tehingu hinnale. Samuti väidavad vastased, et võimude poolt välja valitud Gripeni mudel eksisteerib ainult paberil, kuna Rootsi Saab alles töötab seda välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles