Riigiduuma süüdistab Euroopa kohut ajaloo revideerimises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma hoone.
Vene riigiduuma hoone. Foto: Wikipedia.org

Vene riigiduuma esines reedel karmisõnalise avaldusega Euroopa Inimõiguskohtu aadressil, süüdistades teda Teise maailmasõja tulemuste revideerimises.

Duumaavalduses öeldakse, et EIK-i otsus punapartisan Vassili Kononovi asjas «oli poliitiline ega tuginenud rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud printsiipidele», teatas Interfax.

Riigiduuma hinnangul loob EIK-i otsus «ohtliku pretsedendi ja mitte ainult ei muuda õiguslikke lähenemisi Teise maailmasõja sündmuste hindamisele, vaid võib ka algatada Nürnbergi tribunali otsuste ülevaatamist».

«On kahetsusväärne, et järjest enam poliitikuid asub toetama neid poliitilisi jõudusid, mis püüavad õigustada natslikku ideoloogiat, purustada sõja järel kujunenud maailmakorraldust ja ergutavad agressiivset natsionalismi. Niisugune tendents on ohtlik, sest viib fašismi taassünnini ja õigustab Teises maailmasõjas toime pandud sõjaroimasid,» on öeldud duumaavalduses.

Euroopa Inimõiguskohus (EIK) tunnistas 17. mail seaduslikuks Läti kohtu otsuse, millega punapartisan Vassili Kononov mõisteti süüdi genotsiidis.

Inimõiguskohtu suurkoda otsustas 14 poolt- ja kolme vastuhäälega, et mõistes Kononovi 2004. aastal süüdi 1944. aastal toime pandud sõjakuriteos - Malõje Bato külaelanike tapmises, ei rikkunud Läti riik Euroopa põhiõiguste ja vabaduste konventsioonis kehtestatud kriminaalseadustiku tagasiulatuva jõu keeldu.

Suurkoja otsus on lõplik ega kuulu edasikaebamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles