Raport: Somaalia piraate on suudetud edukalt ohjeldada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraat Hassan poseerib Taiwani kalalaeva kõrval, mille meeskonna vabaks laskmise eest maksti kurjategijatele kopsakas lunaraha.
Somaalia piraat Hassan poseerib Taiwani kalalaeva kõrval, mille meeskonna vabaks laskmise eest maksti kurjategijatele kopsakas lunaraha. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise meresõiduametisõnul on meredel tegutsevaid piraate suudetud edukalt taltsutada - möödunud aasta oli viimase kuue aasta kõige rahulikum. Maailmas registreeriti 264 rünnakut, mis on 40 protsenti vähem piraatide aktiivsuse kõrgajast 2011. aastal.
 

Rahvusvahelise meresõiduameti (IMB) andmetel ründasid Somaalias piraadid laevu möödunud aastal kõigest 15 korral. 2012. aastal registreeriti seal 75 rünnakut ning 2011. aastal koguni 237.

Piraatide tegevust on aidanud piirata nii relvastatud laevakaitsemeeskonnad, rahusvahelised merepatrullid kui Somaalia valitsus, kinnitas IMB.

IMB direktori Pottengal Mukudani sõnul on peamine piraadirünnakute vähenemise põhjus Somaalia piraatide tegevuse piiramine.

Ta rõhutas, et on äärmiselt oluline jätkata rahvusvahelisi pingutusi Somaalia piraatluse ohjeldamisel ning mitte jääda rahulolevateks kõrvalseisjateks, sest igasugune surve lõdvendamine tooks kaasa piraatide aktiveerumise.

IMB piraatlusaruande andmetel võtsid piraadid 2013. aastal üle 300 pantvangi ning viga sai 21 ohvrit, keda rünnati peamiselt nugade või tulirelvadega.

Üle poole möödunud aasta piraadirünnakutest leidis aset Indoneesias. Raporti andmetel on nende puhul aga tegu oportunistidega, keda ei saa võrrelda Aafrika ranniku tõsisemate kurjategijatega.

Lääne-Aafrika rannikualadel toimus 51 intsidenti, mis moodustavad kokku19 protsenti möödunud aasta piraadirünnakutest. Neist 31 panid toime Nigeeria piraadid, kes on raporti hinnangu kohaselt ka eriti vägivaldsed. Nad tapsid ühe oma ohvritest ning võtsid pantvangi 36 inimest.

Novembris avaldatud ÜRO ja Maailmapanga raporti andmetel on Aafrika Sarve ümbruses tegutsevad piraadid 2005. - 2012. aastal kogunud lunarahana üle 294 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles