Putin soovib Kõrgõzstani segaduse lõppemist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin julgustas Kõrgõzstani vahevalitsust lõpetama tekkinud poliitilist määramatust ning lubas Kesk-Aasia riigile abi.

«Vahel me ei mõista täielikult sisemisi protsesse,» kommenteeris Putin telekanalile Mir antud usutluses, vahendas uudisteagentuur AFP. «Me tahame väga, et see määramatuse periood lõpeks võimalikult kiiresti.»

Rahutused selles vaeses Kesk-Aasia riigis puhkesid taas sel nädalal, kui videoportaali YouTube riputati üles salajane salvestis, mis kompromiteerib Kõrgõzstani vahevalitsust. Viimane on eitanud kõiki süüdistusi pettuses.

«Me oleme teinud otsuse anda Kõrgõzstanile humanitaarabi,» lisas Putin. «Nüüd me kaalume selle abi andmise laiendamist ja suurendamist.»

Ka julgustas Venemaa valitsusjuht Kõrgõzstani võime läbi viima valimisi. «Me oleme huvitatud, et praeguste võimude legitiimsus kinnitataks maailmas tunnustatud tavaliste protseduuridega,» ütles Putin, lisades, et Kõrgõzstani võimud valmistavad ette valimisi.

Valgevenesse põgenenud Kõrgõzstani kukutatud riigipea Kurmanbek Bakijev esitas varem tagasiastumispalve, kuid taganes oma seisukohast ja leidis, et vaatamata asjaolule, et 6. aprillil puhkenud massirahutuste järel on tagasi astunud ka riigi valitsus, ei kavatse ta võimust loobuda ning on endiselt riigi seaduslik president. Kõrgõzstani vahevalitsus on lubanud Bakijevi aga kohtu ette tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles