Iisraelis tahetakse ära keelata sõna «nats» kasutamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraelis tahetakse ära keelata sõna «nats» kasutamine
Iisraelis tahetakse ära keelata sõna «nats» kasutamine Foto: SCANPIX

Iisraeli parlament Knesset hakkas selle nädala kolmapäeval arutama seaduseelnõu, mille kohaselt saaks esitada sõna «nats» kasutajatele kriminaalsüüdistus.

Kriitikute sõnul takistab see sõnavabadust, edastab AFP.

Seaduseelnõus käsitletakse ka natsisümbolite ja natsiterminoloogia keelamist solvangute eesmärgil. Sinna alla kuuluvad näiteks koonduslaagri vangide rõivastus ja kollane niinimetatud Taaveti täht, mida pidid kõik juudid kandma oma rõivastel Natsi-Saksamaal ja vallutatud aladel.

Iisraelis on viimasel ajal internetis ja sotsiaalmeedias massiliselt jagatud pilte, millel on näiteks näha selle riigi ministrite pead digitaalselt pandud natsiohvitseridest mundrikandjate külge.

Meedias on olnud artikleid, milles kritiseeritakse, et Iisraeli valitsus kohtleb Aafrikast saabunud immigrante nagu Adolf Hitler ja natsid kunagi allutatuid kohtlesid.

Kui seaduseelnõust saab seadus ja see jõustub, siis saab selle rikkumise eest määrata poole aasta pikkuse vanglakaristuse ning 100 000 seekli (21 000 eurot) suuruse trahvi.

Samas aga ei taheta ära keelata natsisümbolite näitamist ja natsidest rääkimist ajaloolises kontekstis ning loengutel.

Järgnevalt vaatab seaduseelnõu läbi vastav parlamendikomitee.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles