Uganda president keeldus geide elu raskendavat seadust allkirjastamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uganda president Yoweri Museveni keeldus allkirjastamast vastuolulist seadust, mis karmistaks homoseksuaalide karistusi.

Museveni saatis parlamendispiikrile ja kriitilise kirja, kus heitis spiikrile ette seda, et seadus võeti möödunud kuul ilma kvoorumita vastu. Kohaliku ajalehe teatel kirjutas president veel, et homoseksuaalsed on kas ebanormaalsed või praktiseerivad seda rahalistel põhjustel ning on päästetavad.

Seaduseelnõu järgi oleks võinud homoseksuaalsete aktide eest mõista eluaegse vanglakaristuse ning kuritööks oleks muutunud ka homoseksuaalidest mitte teada andmine. Ka võinuks vanglauksed lahti minna inimese ees, kes oleks homoseksuaalsust propageerinud, sh rääkinud sellest elustiilist seda mitte hukka mõistes.

Riigi pealinnas Kampalas oleva BBC korrespondendi Catherine Byaruhanga hinnangul on Uganda president sellest teadlik, et seaduse allkirjastamisele järgneks rahvusvaheline hukkamõist ning ehk jätaksid mõned riigid ka Uganda edaspidi oma abist ilma.

Uudisteagentuurile AFP teatas presidendi pressiesindaja Tamale Mirudi, et riigipea arvates on homoseksuaalid küll haiged inimesed, kuid vanglasse saata või hukata poleks neid tarvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles