Obama lubas telefoniandmete jälgimisprogrammi kärpida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama lubas täna teha lõpu sadade miljonite ameeriklaste telefoniandmete jälgimisele ning kinnitas, et Ühendriigid ei jälgi edaspidi oma sõprade ja liitlaste riigipeade ja valitsuste suhtlust.

Obama ütles, et kavatseb teha lõpu programmile selle praegusel kujul ning kutsus valitsust üles laiendama isikuandmete kaitset ka välisriikide kodanikele, kelle suhtlusel Ühendriikide luureteenistused silma peal hoidnud on.

Luureametnikud ei ole programmi tahtlikult kuritarvitanud, et inimeste privaatsust rikkuda, lausus Obama oma kauaoodatud luureteemalises kõnes.

Siiski on programmi kriitikutel tema hinnangul õigus, kui nad väidavad, et ilma korralike järelevalvemehhanismideta võib praegune andmekogumine anda teed oluliselt agressiivsematele programmidele.

«Kokkuvõtlikult - kõik inimesed üle kogu maailma peaksid oma rahvusest olenemata teadma, et USA ei luura tavaliste inimeste järele, kes meie riiklikku julgeolekut ei ohusta, ja et me võtame arvesse nende kartusi seoses privaatsuse rikkumisega. Sama kehtib ka välisriikide liidrite kohta,» sõnas president.

«Meie lähedaste sõprade ja liitlaste liidrid väärivad teadmist, et kui ma tahan teada nende arvamust mõnes küsimuses, siis ma võtan telefoni ja helistan neile, mitte ei pöördu luureteenistuste poole.»

Muudatused on tingitud USA endise luuretöötaja Edward Snowdeni skandaalsetest paljastustest Ühendriikide salajaste luureprogrammide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles