Vene eksperdid: Ukraina üritab Musta mere laevastikku lahkuma sundida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Musta mere laevastiku baas asub Ukrainas Sevastoopolis.
Venemaa Musta mere laevastiku baas asub Ukrainas Sevastoopolis. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa Musta mere laevastiku eksjuhid leiavad, et Ukraina presidendi kehtestatud uus piiriületuskord laevastiku laevadele-lennukitele on suunatud nende väljatõrjumisele Sevastopolist.

Ukraina president Viktor Juštšenko kinnitas täna riikliku julgeolekunõukogu otsuse, mis kohustab Venemaa Musta mere laevastikku teatama 72 tundi ette oma laevade-lennukite kavandatavast piiriületusest, vahendas Interfax.

«See Ukraina presidendi seadlus rikub jämedaimal moel 1997. aasta kokkuleppeid, rahvusvahelist mereõigust, ning loomulikult pole sel mingit juriidilist jõudu,» ütles täna Musta mere laevastiku endine komandör, admiral Igor Kassatonov.

«Moskva ei pea neid niinimetatud nõudmisi täitma, kuna
Musta mere laevastik pole mitte Ukraina, vaid Vene oma,» kuulutas ta.

«Venemaa jaoks on nende nõudmiste täitmine vastuvõetamatu. Need seavad iseenesest kahtluse alla Vene laevastiku autonoomsuse. Sellisel juhul on laevastik sisuliselt Ukraina kontrolli all,» osutas admiral.

Teine endine Musta mere laevastiku komandör, admiral Eduard Baltin ütles omakorda Interfaxile, et juriidiliselt on Ukraina tegevusele raske pretensioone esitada.

«Asi on selles, et niipalju kui mina tean, pole poolte lepingulised kohustused hästi kooskõlastatud. Need diplomaatide tegematajätmised annavad nüüd Ukraina võimudele võimaluse karmistada renditingimusi,» leiab ta.

Baltini väitel takistasid Ukraina võimud tema komandöriks oleku ajal mitte üksnes Vene laevade ja lennukite, vaid isegi laevastiku rannaväeosade autode liikumist.

«Lubade süsteemi kehtestamine on järjekordne samm laevastiku väljasurumiseks Sevastoopolist, tingimuste loomiseks, mille tõttu oleks tema baseerumine võimatu. See on Kiievi üldine strateegia viimastel aastatel,» leiab Baltin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles