EL peatas osa Iraani-vastastest sanktsioonidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Euroopa Liit peatas täna osa Iraani vastu suunatud sanktsioonidest, pärast seda kui Teheran asus ellu viima kokkulepet oma tuumaprogrammi piiramiseks, teatas blokk.

«Vastavalt Iraani ja suurriikide poolt kokku lepitud ja täna jõustunud tegevuskavale peatab EL täna kuueks kuuks teatud piirangud Iraani vastu,» märkis EL avalduses.

Iraan peatas täna vastavalt suurriikidega sõlmitud kokkuleppele uraani rikastamise 20 protsendini.

Uraani rikastamise külmutamise alustamist kinnitasid kohapeal viibinud Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) inspektorid.

Iraan ning ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget ja Saksamaa (P5+1) sõlmisid 24. novembril Genfis kokkuleppe, millega Teheran nõustus piirama järgmise kuue kuu jooksul oma tuumaprogrammi.

Vastutasuks saab Iraani pisut leevendust lääneriikide sanktsioonidele ja juurdepääsu seni külmutatud 4,2 miljardile dollarile.

Selle kuue kuu jooksul tuleb Iraanil jätkata läbirääkimisi kõikehõlmava leppe üle, mis peaks hajutama lääneriikide ja Iisraeli hirmu Teherani väidetavate tuumarelvaplaanide ees. Iraan eitab kavatsust ehitada salaja tuumarelva.

Uraani rikastamise peatamine avab tee pikaajalisema kokkuleppe sõlmimisele Iraani tuumavastaseisu lõpetamiseks, protsessi võivad aga ohustada USA uued sanktsioonid.

Kokkuleppe kohaselt peab Iraan peatama uraani rikastamise keskmisele tasemele ning alustama juba rikastatud uraani varude vaesestamist. Järgmise kuue kuu jooksul ei tohi Iraan paigaldada ega käivitada uusi tuumaseadelisi ning peab võimaldama IAEA-le senisest suuremat juurdepääsu tuumaobjektidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles