Süüria välisminister nimetas opositsiooni reeturiteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria opositsiooniaktivist ja inimõiguslane Haytham al-Maleh rahukõnelustel.
Süüria opositsiooniaktivist ja inimõiguslane Haytham al-Maleh rahukõnelustel. Foto: SCANPIX

Süüria välisminister Walid Muallem avas Montreaux' rahukonverentsi kolm aastat väldanud verise konflikti lahendamiseks sõnadega, et opositsioon koosneb reeturitest ja välisriikide agentidest.
 

«Nad väidavad, et esindavad süüria rahvast. Kui te tahate rääkida süüria rahva nimel, ei tohiks te olla süüria rahva reeturid, agendid süüria rahva vaenlaste palgal,» ütles Muallem täna rahukonverentsi kõnepuldist.

Süüria infominister kinnitas sealsamas, et president Bashar al-Assad tagasi ei astu, ning võrdsustas opositsiooni toetamist Al-Qaeda terrorivõrgustiku toetamisega.

Välisminister ründas ka Pärsia lahe kuningriike, mis toetavad 2011. aastal alanud ülestõusu Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastu, mis nüüdseks on üle kasvanud veriseks ja leppimatuks kodusõjaks.
«Minul ja süüria rahval on väga kahju, et täna istuvad meiega koos siin toas nende riikide esindajad, kelle käed on verised - riikide, kes on saatnud relvi, kannustanud ja rahastanud terrorismi.»

«Maskid on langenud ja me näeme, mida nad tegelikult soovivad - terrorismi eksportides Süüria destabiliseerida, et oma barbaarset käitumist varjata,» süüdistas ta.

Süüria võimud süüdistavad naaberriikide sunniidi võitlejaid ülestõusnute poolel sõdimises, ehkki Assadi toetavad šiitlik Iraan ja selle Liibanoni liitlane Hizbollah.

«Kes on teile öelnud, et Süüria tahab ajas 1000 aastat tagasi minna,» kurjustas ja äärmusliku islami eest hoiatades. «See ei lõpe Süüriaga.»

Muallemi sõnul on kõige taga Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan. «Kõike seda ei oleks juhtunud, kui ei oleks olnud Erdoğani - nad ei teadnud, et nõidus pöördub ühel päeval võluri enda vastu - terrorismil ei ole religiooni.»

Ta noomis ka USA välisministrit John Kerryt, kes välistas Assadi kuulumise uude valitsusse.

«Härra Kerry, mitte kellelgi maailmas peale süürlaste endi ei ole õigust presidendile, põhiseadusele või seadustele legitiimsust anda ega ära võtta,» ütles Muallem Montreux' rahukõneluste avamisel.

Muallem ei jätnud ründamata ka konverentsi juhatajat, ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni, kes üritas talle kõnedele kehtestatud ajapiiranguid meelde tuletada.

Rahukonverentsil viibib Vene delegatsiooni liige väitis Interfaxile, et tõenäoliselt kestab esimene kõneluste voor 7-10 päeva. Seejärel tehakse lühike paus.

Reedel peavad Süüria valitsuse ja opositsiooni esindajad kõnelusi ÜRO eriesindaja Lakhdar Brahimi vahendusel. Vene allika sõnul pakuvad reedesel kohtumisel osapooltele abi ka Moskva ja Ühendriikide ametiisikud.
Venemaad esindavad rahukonverentsil asevälisministrid Gennadi Gatilov ja Mihhail Bogdanov.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles