Kesk-Aafrika Vabariigis tapeti vähemalt kümme inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse rahuvalvajad KAVis.
Prantsuse rahuvalvajad KAVis. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariigi pealinnas Banguis puhkesid kolmapäeval lahingud kristlastest tsivilistide ja islamistidest endiste mässuliste vahel, pealtnägijate sõnul on surma saanud vähemalt 10 inimest.

Relvakokkupõrked puhkesid kesklinnas sõjaväeosa lähedal, kus hoitakse vahi all endisi Séléka mässulisi.

Pealtnägijate sõnul nägid nad vähemalt kuue endise mässulise ja nelja tsiviilisiku surnukeha.

Uudisteagentuuri AFP ajakirjaniku kirjelduse kohaselt oli ta tunnistajaks, kuidas rohkem kui sajapealine inimjõuk tähistas tänaval ühe mehe tapmist.

Seleka laagri ümbrusest oli korduvalt kuulda tulistamist ning Aafrika Liidu ja Prantsusmaa rahutagajad olid mitmel pool sunnitud olnud sekkuma, kui eriti pealinna põhjaosas leidis aset mitmete äride rüüstamine.

Kesk-Aafrika Vabariigi (KAV) parlament valis esmaspäeval riigi ajutiseks presidendiks pealinna Bangui linnapea Catherine Samba-Panza, kelle ülesandeks saab rahu taastamine sektantlikust vägivallast lõhestatud riigis. Samba-Panza (59) valiti riigipeaks teises valimisvoorus, kus ta kogus 75 häält oma vastaskandidaadi, endise presidendi poja Désiré Kolingba 53 hääle vastu.

Vastne riigipea ärgitas oma kõnes kristlikke ja islamiuski võitlejaid lõpetada kuid kestnud verevalamine.

«Seleka ja kristlaste omakaitseväe hulgas on tuhandeid relvastatud noori. Äärmuslik vaesus ja igasugune tulevikulootuste puudumine põhjustab noorte inimeste sellise vägivaldse käitumise,» arvas Samba-Panza.

Peapiiskop Nzapalainga tõi omakorda välja, et riigi 36 ministeeriumist toimivad tegelikkuses vaid ehk kaks ja riigiametnikud pole mitmeid kuid palka saanud.

Euroopa Liidu välisministrid jõudsid esmaspäeval kokkuleppele vägede saatmises Kesk-Aafrika Vabariiki, et osutada abi vägivallast haaratud riigi stabiliseerimisel.

Konflikt sai alguse sellest, et islamiusku Séléka mässulised kukutasid märtsis riigipöördega senise presidendi François Bozizé'i ja sundisid ta maalt lahkuma. KAVi rahva enamuse moodustavad kristlased, kes soovivad moslemitele võimuhaaramise ja selle kuritarvitamise eest kätte maksta. Seleka islamimässulisi süüdistatakse mõrvades, vägistamistes ja rüüstamises.

Arveteklaarimine kristlaste ja moslemite omakaitsevägede vahel ägenes detsembris, sundides sekkuma Aafrika Liidu ja Prantsusmaa.

Olukord KAVis on jätkuvalt pingeline ning tänavatel püüavad kristlaste omakaitserühmade ja islamiusku Séléka koalitsiooni endiste mässuliste vahelist vägivalda ohjeldada Prantsuse ja Aafrika Liidu väed, kuid tapmised on sellegipoolest igapäevased. Lisaks terendub humanitaarkatastroof, sest 4,6 miljoni elanikuga riigis on ligikaudu miljon inimest sunnitud kodudest põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles