Kerry: USA osaleb maailmapoliitikas aktiivsemalt kui kunagi varem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry Davosis majandusfoorumil.
John Kerry Davosis majandusfoorumil. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry tõrjus reedel kriitikat justkui oleksid Ühendriigid maailmast, sealhulgas Lähis-Idast, tagasi tõmbumas ja kuulutas, et riik osaleb rahvusvahelistes suhetes aktiivsemalt kui kunagi varem.

«Ameerika ei ole tagasi tõmbumas, kaugel sellest. Oleme maailma asjades hõivatud aktiivsemalt kui kunagi varem. Ameerika etendab endiselt otsustavat rolli jõupingutustes maailmarahu, õitsengu ja stabiilsuse saavutamiseks,» ütles Ühendriikide välisametkonna juht ettevalmistatud sõnavõtus.

«Väärarusaam tagasitõmbumisest paistab rajanevat lihtsustatud eeldusel, et meie ainus mõjuvahend on sõjavägi ning kui me ei ähvarda jõu kasutamisega ning meil pole kohal suurt väekontingenti, oleme rahvusvaheliselt areenilt taandunud,» seletas Kerry.

Tema sõnul tekitab suurimat hämmingut väide, et Ühendriigid on Lähis-Idast eemaldunud. «Te ei leia ühtegi teist riiki, kes oleks Lähis-Idas niivõrd proaktiivselt tegutsemas ja sealsete riikidega konstruktiivseid partnerlussuhteid arendamas kui USA,» sõnas ta.

«Keegi ei väida, mina ammugi mitte, et Ühendriigid on suutelised lahendama iga probleemi selles regioonis või et igaüks neist saaks olla prioriteet. President [Barack] Obama tegi möödunud sügisel ÜROs [peetud kõnes] selgeks, et USA jätkab jõupingutusi Lähis-Idas, sest meil on selles piirkonnas püsivad huvid ja sõprussuhted riikidega, mis loodavad selles ebastabiilses regioonis julgeoleku tagamisel meie peale,» rääkis Kerry.

Välisministri sõnul kaitseb USA vajadusel oma liitlasi ja jätkab terrorivõrgustike purustamist, energiatarnete kindlustamist ning ei kavatse sallida tuumarelvade levikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles