ÜRO kohus andis Peruule osa Tšiili merealast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp
ÜRO lipp Foto: SCANPIX

ÜRO rahvusvaheline kohus (ICJ) otsustas esmaspäeval muuta rohkem kui sajandi jagu vaidlusi põhjustanud Vaikse ookeani merepiiri Peruu ja Tšiili vahel.

Kohus kinnitas Tšiili suveräänsust vaidlusaluses kohas 80 meremiili kaugusele ulatuva mereala üle, kuid andis Peruule õiguse sellest edasi asuvale 38 000 ruutkilomeetri suurusele kalarikkale akvatooriumile.

Kohus tõmbas Tšiili põhjapiirist 80 meremiili kaugusel asuvast punktist kujuteldava joone kagusse, andes Peruule sellest põhja ja Tšiilile lõuna poole jääva ala.

Tšiili delegatsioon väljendas otsuse pärast kahetsust, kuid kummagi riigi presidendid on öelnud, et lepivad kohtuotsusega.

Peruu pöördus kohtusse 2008. aastal, öeldes, et kahe riigi merepiiri pole kunagi ametlikult kindlaks määratud, ning et kaks lepingut, mis Tšiili väitel piiri paika panevad, ei ole siduvad ning määravad kindlaks vaid kalapüügipiirkonnad.

Tšiili väitel on kahe riigi piiri 1952. ja 1954. aasta lepinguga kindlalt paika pandud.

Kahe Lõuna-Ameerika riigi suhted on ajaloolistel põhjustel pikka aega pingelised olnud. Piirivaidlus on suhteid mürgitanud alates 19. sajandi lõpust, mil Tšiili vaidlusalused alad omavahelises sõjas vallutas.Tšiili sai aastatel 1879-1883 kestnud sõjas jagu ka Boliiviast, mis kaotas võitjale oma sadamalinna Antofagasta, Peruu aga oma lõunapoolsemad provintsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles