Väljaanne: Vihaste lindude mängude mängijaid võidakse jälgida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljaanne: Vihaste lindude mängude mängijaid võidakse jälgida
Väljaanne: Vihaste lindude mängude mängijaid võidakse jälgida Foto: SCANPIX

Briti väljaanne The Guardian kirjutab, et USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) ja Suurbritannia Valitsusside Peakorter (GCHQ) võivad jälgida populaarse mängu Vihased linnud (Angry Birds) mängijaid.

Väidetavalt on see mäng selline rakendus, mis lubab juurdepääsu kasutajate eraandmetele.

Selle kaudu saab teada näiteks isiku ea, soo ja asukoha. Mõnel juhul isegi seda, millised on mängijate seksuaalsed suundumused.

Selliste rakenduste abil saavad julgeolekuagentuurid kergema vaevaga vajaliku informatsiooni kätte kui telefonisidet jälgides. Agentuurid saavad mängurakenduste abil jälgida näiteks terroriste, kuna need kasutavad tänapäevaseid nutitelefone oma plaanide ettevalmistamisel ja elluviimisel.

Rakenduste kasutajate kohta käiva informatsioonini jõuab ka nendega kaasas käivate reklaamide abil. Tegemist on rakendusreklaamidega, mis aitavad vastavat rakendust müüa.

Näiteks Vihaste lindude koostööpartner on mobiilreklaamfirma Millennial Media. Selle firma reklaampartneriteks on näiteks mängu Farmville`i looja Zynga ja Call of Duty looja Activision.

The Guardiani andmetel on Soome firma Rovio loodud Angry Birds mobiilimängu alla laaditud 1,7 miljardit korda.

Rovio esindaja Saara Bergström sõnas The Guardianile, et nende firma ei tea kolmandate osapoolte reklaamvõrgustikust.

«Meil puudub info selle kohta. Meil ei ole seost USA NSA ja Briti GCHQ-ga,» teatas Bergström.

The Guardiani andmetel on USA endise luureanalüütiku Edward Snowdeni poolt paljastatud  dokumentides, mis käsitlevad GCHQ tegevust, et mobiilirakenduse nagu Kurjad linnud abil pääseb nii Androidi operatsioonisüsteemi kui ka Apple´i iPhone mobiiltelefonidesse mitmel viisil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles