Lukmann: Janukovõtši läbirääkimisteruum on otsas

Veiko Lukmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veiko Lukmann
Veiko Lukmann Foto: Mihkel Maripuu

Assotsiatsioonileppe allkirjastamise peatamine president Janukovõtši poolt eelmise aasta novembris purustas paljude ukrainlaste lootuse paremale elule, mida Euroopa nende jaoks sümboliseerib, kirjutab IRLi välissekretär Veiko Lukmann tänases Postimehes.

Inimesed tulid tänavale ja lumepall hakkas veerema. Juba tükk aega ei seisa inimesed Maidani väljakul ja ümbruskonna tänavate barrikaadidel Euroopa idee nimel. Neil on kõrini massiivsest korruptsioonist, seadusetusest ning äri ja võimu koondumisest kitsa ringi inimeste kätte.

Kahe päeva jooksul toimunud kümme kohtumist – alates opositsiooni esindajatest kuni Ukraina siseministeeriumini – kinnitasid, et see, mida tulevik toob, on ebaselge ja hirmutav kõigi jaoks. Täielikku kontrolli olukorra üle pole kellelgi, legendidel ja faktidel on raske vahet teha, aga emotsiooni kütteks sobivad mõlemad.

Olukorra lahenduseks pakuti ideid, aga nende toimimises polnud keegi liiga veendunud. Selles, et Janukovõtši läbirääkimisruum on otsas, olen ma praeguseks peaaegu kindel, aga mis edasi saab, on ebaselge. Kuulsime variante põhiseaduse muutmisest ja mittemuutmisest uute valimiste ning Julia Tõmošenko vabastamiseni. On raske öelda, milline neist töötaks, et rahvas koju tagasi läheks.

Tegemist on selgelt väärtuste konfliktiga, mille moondumine asjaks iseeneses oleks väga halb stsenaarium. Revolutsioonis on üllaid ideid, vaprust ja maailmamuutmise soovi, aga ka palju inimlikku traagikat, frustratsiooni ja ebakindlust ühiskonnale. Seda ei soovi kellelegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles