Üliõpilane euromaidanil: tulemusteni peab jõudma nüüd

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldused Ukrainas Kiievis. Fotol üliõpilane Olga, kes oma perekonnanime keeldus avaldamast.
Meeleavaldused Ukrainas Kiievis. Fotol üliõpilane Olga, kes oma perekonnanime keeldus avaldamast. Foto: Andres Haabu

Kiievi Iseseisvuse väljaku ääres asuvas ametiühingute majas meeleavaldajatele tehtavate annetuste vastuvõtupunktis töötab 19-aastane üliõpilane Olga, kes mingil juhul oma perekonnanime avaldada ei taha. «Protestid alles kestavad,» põhjendab ta.

Küsimuse peale, miks ta üldse meeleavaldustel osaleb, saabub sorav ja kindlasti korduvalt varem ette kantud vastus, kuidas tegemist on tööga tuleviku hüvangu heaks ja näitega president Viktor Janukovõtšile ja Ukraina võimudele, et rahvas võib koonduda.

«Mina ei taha, et minu lapsed peaks ka veel Maidanil protestima, tulemusi on nüüd vaja,» sõnab neiu teema lõpetuseks.

Ukraina keskosast Krivii Rihist pärit Olga sõnab, et õpib praegu tegelikult Lvivi ülikoolis inseneriks. «Meil on moodulõpe ja see süsteem laseb siin vabalt protestimas käia,» ütleb ta.

«Eelmisel semestril õppisin väga suure mahuga ja seetõttu on mul praeguseks semestriks juba kõik tehtud,» selgitab ta. Olga sõnul võtab meeleavaldustest osa ka teisi tema kursuse inimesi ja lisaks on tema kinnitusel siin väga palju tema tuttavaid.

Ka tema pole kogu aja protestidel olnud, vaid veetis vahepeal kuu aega ülikoolilinnas. Kiievis on neil sõpradega aga elamiseks korter üüritud. «Ma pakuks, et seal elab vist seitse inimest,» sõnab ta naerdes, ja lisab, et ei tea tegelikult, mitut inimest see praegu majutab. Küll koosneb seltskond tema sõnul kindlasti ainult üliõpilastest.

Veel räägib Olga, et olukord on praegu Kiievis piisavalt ohtlik – tema sõnul on näha olnud verd ja inimesi on ka surma saanud. «Ma ei saa sellest enam oma emale rääkida, ta ei taha midagi teada, sest hakkab siis veel rohkem mu pärast muretsema. Aga uudiseid vaatab ikka.»

Ema on siiski sellega leppinud, sest Olga sõnul ei jää tal midagi muud üle. «Ikka päris raske on siin tegelikult, eriti nüüd, kui ilm on nii külmaks läinud,» ütleb Olga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles