Vene kindral: Stalin hoidis kaks korda Hitleri mõrvamise ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indialaste seas populaarne Adolf Hitler.
Indialaste seas populaarne Adolf Hitler. Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu diktaator Jossif Stalin hoidis Teise maailmasõja ajal kaks korda ära katse mõrvata natsi-Saksamaa juht Adolf Hitler.

Sellise väite käis välja Moskvas peetud ajalookonverentsil vene kindral Anatoli Kulikov, kirjutab Reuters.

Kulikovi sõnul kartis Stalin, et peale Hitlerit tulev Saksa riigijuht oleks sõlminud lääneliitlastega erikokkuleppe.

«Hitlerit oleks saanud tappa nii 1943. kui ka 1944. aastal, kuid Stalin hoidis Hitleril silma peal ning ei lasknud sel sündida,» selgitas kindral.

Kulikov jätkas, et Nõukogude Liidus valmis 1943. aastal Hitleri mõrvamise plaan ning mõrva täideviija oli juba välja koolitatud ning Hitleri lähikonda pääsenud.

«Stalin aga seiskas selle projekti, kuna kartis, et pärast Hitleri surma sõlmib ta järglane USA ja Suurbritanniaga erikokkuleppe,» lausus kindral.

Venemaa plaanis Hitleri mõrvamist ka 1944. aastal.

«Siis oli Hitleri mõrvamise plaani täiustatud ning kõik detailid paigas. Kuid viimasel hetkel pani Stalin sellele veto,» selgitas Kulikov.

Kui Nõukogude väed olid Berliini jõudnud, tegi Hitler 30. aprillil 1945 Führerbunker`is enesetapu.

Anatoli Kulikov oli 1995 – 1998 Venemaa siseminister.

Kulikovi sõnul avaldab tema poolt juhitud Kindralite Klubi varsti raamatu Teisest maailmasõjast, kus käsitletakse ka Venemaa plaani Hitler mõrvata ning Stalini käsku see tegemata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles