Mihkelson: EL peaks vajadusel osutama abi Ukraina rahutustes kannatanutele

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson
Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul peaks valitsus pöörama kiiret tähelepanu kõrgematele riigijuhtidele adresseeritud Eesti ukrainlaste ühenduste avaldusele, mis küsib humanitaarabi andmise võimalust Ukraina meeleavaldustes kannatada saanud inimestele.

«Olukord Ukrainas on eriti alates 19. jaanuarist muutunud väga pingeliseks, mis kahjuks on nõudnud ka mitmeid inimelusid. Ukrainas on sisuliselt käimas kodanikkonna allumatus demokraatlikke protsesse ja õigusriigi põhimõtteid eirava võimu vastu,» ütles Mihkelson teisipäevasel komisjoni istungil oma äsjasest Kiievi sõidust ülevaadet andes.

«Sellises situatsioonis ei tohi väärtusi ja inimõigusi kaitsev Euroopa Liit jääda ükskõikseks Ukrainas toimuva suhtes ning osutama igakülgset abi ka rahutuste käigus kannatanutele, kui see osutub võimalikuks ja vajalikuks,» rõhutas Mihkelson.

Esmaspäeval pöördusid Eesti ukrainlaste kongressi esimees Vira Konõk ja Ukraina kultuurikeskuse juht Anatoli Ljutjuk president Toomas Hendrik Ilvese, peaminister Andrus Ansipi, välisminister Urmas Paeti ja sotsiaalminister Taavi Rõivase poole palvega kaaluda Ukraina meeleavaldustel kannatada saanud inimestele, kui see vajalikuks osutub, meditsiiniabi osutamist Eesti raviasutustes.

«Kasutades jõustruktuure peab võim faktiliselt sõda oma rahva vastu. Kiievi ja teiste linnade tänavatel tapetakse ja röövitakse inimesi; igasuguste juriidiliste normide rikkudes heidetakse vanglatesse protestijaid. On teada hulgaliselt juhtumeid, kus kinnipeetute kallal on toime pandud piinamist ja alandamist. Eriüksuste jõulise tegutsemise tagajärjel on erinevates Ukraina regioonides suur hulk protestijaid saanud haavata; paljud vajavad meditsiinilist abi ja haiglaravi. Tihti keelduvad inimesed pöördumast haiglatesse, kuna seal peetakse neid miilitsa poolt kinni; on juhtunud ka inimeste röövimisi haiglatest,» seisab Eesti ukrainlaste ühenduste pöördumises.

Riigikogu fraktsioonid hakkavad täna-homme arutama Riigikogu avalduse eelnõu teksti Ukraina teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles