Snowden esitati Nobeli rahupreemia kandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Norra endine minister Bård Vegar Solhjell esitas Venemaal elava USA luureprogrammide lekitaja Edward Snowdeni Nobeli rahupreemia kandidaadiks.

«Ta aitas kaasa äärmusliku taseme paljastamisele, kuidas riigid üksteist ja kodanikke jälgivad,» põhjendas sotsialistist endine keskkonnaminister Sohjell Norra Nobeli komiteele koos parteikaaslase Snorre Valeniga saadetud kirjas.

«Snowden on andnud panuse, et inimesed oleksid toimuvast teadlikud ja käivituks avalik debatt,» lisas Sohjell, kelle sõnul on debatt valitsuse usaldusväärsuse üle rahu tagatiseks.

«Kogu maailma kodanike jälgimise keerukuse tase ja sügavus on meid hämmastanud ja toonud kaasa arutelu,» lisati kirjas, kus märgiti, et USA riikliku julgeolekuameti (NSA) salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta avalikkusele infot lekitanud Snowdeni avaldatu on tõstatanud taas küsimuse usaldusest ning läbipaistvusest kui julgeolekupoliitika peamisest põhimõttest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles