Iisraelile teeb muret kasvav boikotioht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli lipp.
Iisraeli lipp. Foto: SCANPIX

Iisraeli valitsusele ja ettevõtete juhtidele teeb muret laienav rahvusvaheline boikotiliikumine ning Euroopa Liidu meetmed ekspordi vastu okupeeritud Läänekalda asundustest.

Valitsus tuleb järgmisel nädalal kokku, et töötada välja strateegia asundustega seotud kaubanduse vastu suunatud rahvusvahelise boikotikampaania vastu, kirjutas ajaleht Haaretz täna.

Rühm Iisraeli juhtivaid äritegelasi on käivitanud reklaamikampaania, mis kannustab peaminister Benjamin Netanyahut majanduse päästmiseks palestiinlastega rahu tegema.

Boikotihaarde laienemise märgina kandis pani üks Norra fond eile musta nimekirja kaks Iisraeli firmat, mis tegelevad asunduste ehitamisega okupeeritud Ida-Jeruusalemma, ja USA näitlejatar Scarlett Johansson lahkus Oxfami saadiku kohalt skandaali tõttu, mille vallandas tema reklaamikampaania ühele Läänekalda asunduse firmale.

See näitab, et 1967. aasta Kuuepäevases sõjas hõivatud palestiinlaste maadele ehitatud asundustega kaubandussuhete boikoteerimise üleskutsed on hakanud vilja kandma.

Rahvusvaheline üldsus peab neile aladele ehitatud juudiasundusi ebaseaduslikeks.

Euroopa Liit otsustas hiljuti peatada kõik toetused ja rahastus Iisraeli asutustele, mis tegutsevad 1967. aastal hõivatud aladel.

ELi suursaadik Iisraelis Lars Faaborg-Andersen ütles eelmisel nädalal AFP-le, et lisaks ELi koordineeritud sammudele on asundustegevuse jätkamine kutsunud esile ka eraettevõtjate boikoti asundustega seotud toodetele ja teenustele.

Euroopa algatused nõuda asundustes valmistatud toodetele erimärgistust hoogustuvad iga kord, kui Iisrael taas uute asunduskodude ehistamisest teatab.

Iisraeli rahandusminister Yair Lapid hoiatas kolmapäeval, et palestiinlastega peetavate rahukõneluste ummikussejooksmine tugevdaks boikoti- ja sanktsiooniliikumist, mis annab majandusele tõsise hoobi.

Iisrael on tugevalt ekspordist sõltuv riik, 33 protsenti väliskaubandusest toimub ELiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles