Jatsenjuk Saksa liidritele: Ukraina vajab Marshalli plaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arseni Jatsenjuk (keskel)
Arseni Jatsenjuk (keskel) Foto: SCANPIX

Ukraina opositsiooniliider Arseni Jatsenjuk kohtus reedel Münchenis julgeolekukonverentsi kõrvalt Saksa presidendi Joachim Gaucki ja välisministri Frank-Walter Steinmeieriga, kutsudes Euroopat üles Ukrainale Marshalli plaani mastaabis majandusabi andma.

Jatsenjuki sõnul avaldasid Gauck ja Steinmeier toetust ukraina rahva «võitlusele vabaduse ja vabaduste eest».

Ta keeldus vestluste täpset sisu avaldamast, kuid ütles, et palus Ukrainale ulatuslikku majandusabi, mida ta võrdles Teise maailmasõja järgse USA Marshalli plaaniga Lääne-Euroopale.

«Palusin Ukrainale sõjaseisukorra asemel Marshalli plaani,» sõnas opositsioonierakonna Batkivštšõna parlamendifraktsiooni juht.

Vastates küsimusele Ukraina sõjaväe pöördumise kohta president Viktor Janukovõtši poole üleskutsega astuda «kiireloomulisi samme» riigis olukorra stabiliseerimiseks, ütles ta: «Nad üritavad meid hirmutada, see neil korda ei lähe».

Advokaadiharidusega Jatsenjuki näol on tegemist Ukraina endise välisministriga, kes on protestiliikumise silmapaistvaim figuur teise opositsioonierakonna UDAR-i juhi Vitali Klõtško kõrval.

Jatsenjuk kohtus Münchenis ka Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Catherine Ashtoniga.Olukord Ukrainas on julgeolekukonverentsi üks peateemasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles