Kerry: USA ja EL seisavad ukraina rahva kõrval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär John Kerry.
USA riigisekretär John Kerry. Foto: SCANPIX

USA ja Euroopa Liit (EL) seisavad valitsuse vastu meelt avaldava «ukraina rahva kõrval», ütles Ühendriikide välisminister John Kerry täna Müncheni julgeolekukonverentsil.

«Maailmas ei ole täna paika, kus võitlus demokraatliku ja euroopaliku tuleviku pärast oleks olulisem kui Ukrainas,» lausus Kerry kõrgetele riigijuhtidele ja sõjaväelastele.

«USA ja EL seisavad selles võitluses ukraina rahva kõrval,» sõnas välisminister, kes kohtub täna Münchenis ka Ukraina opositsiooniliidritega.

«Liiga paljudes Kesk- ja Ida-Euroopa ning Balkani piirkondades võib märgata häirivat suundumust,» ütles Kerry. «Kodanike õigused tallutakse taas kord korruptiivsete ja oligarhiliste huvide jalge alla - huvide, mis kasutavad raha poliitilise vastupanu ja lahkarvamuste summutamiseks, poliitikute ja meediakanalite äraostmiseks ning kohtuvõimu sõltumatuse ja valitsusväliste organisatsioonide nõrgestamiseks.»

Välisminister möönis, et «kaootilises olukorras leidub alati tänavatel ebameeldivaid elemente», kuid toonitas siiski, et «valdav enamus ukrainlasi soovib elada vabalt ning turvalises ja edukas riigis».

«Nad võitlevad õiguse nimel siduda end partneritega, kes aitavad neil oma püüdlused teoks teha - ja nad on otsustanud, et see tähendab, et nende tulevik ei pea olema vaid ühe riigi kätes ja kohe kindlasti mitte sunniviisiliselt,» sõnas Kerry.

«Venemaa ja teised riigid ei peaks nägema Euroopa integratsiooni oma naaberriikidega kui nullsummaga mängu. [...] Tegelikult on möödunud poolsajandi õppetund just selles, et me võime saavutada palju rohkem, kui USA, Venemaa ja Euroopa tegutsevad koos,» lisas ta.

«Kuid ärge mõistke seda valesti: me kavatseme ka edaspidi oma arvamuse välja öelda, kui mõni selle piirkonna riik peaks meie huvisid õõnestama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles