Netanyahu: Iisraeli boikottimise katsed on ebamoraalsed ja -õiglased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu lükkas tagasi USA välisminister John Kerry väite, et praeguse olukorra jätkudes ähvardab Iisraeli boikott.

«Katsed kehtestada Iisraeli riigile boikott on ebamoraalsed ja -õiglased. Veel enam, neil ei õnnestu oma eesmärki saavutada,» ütles Netanyahu iganädalasel valitsuskabineti istungil.

«Teiseks, ükskõik kui tugev surve ei sunni mind Iisraeli riigi, eriti selle kodanike eluliste huvide arvelt järeleandmisi tegema. Neil põhjustel on boikotiähvardused määratud nurjumisele,» sõnas peaminister.

Kerry nimetas laupäeval Müncheni julgeolekukonverentsil praegust olukorda jätkusuutmatuks ning hoiatas, et rahuleppeta on Iisraeli majandusedu ja julgeoleku püsimajäämine vaid «illusioon».

Üha suurem arv Euroopa ettevõtteid on asunud piirama äritegevust Läänekalda asundustes tegutsevate Iisraeli firmadega, samuti on sealsetesse ettevõtetesse loobunud investeerimast mitmed pensionifondid.

Iisraeli luureministri Yuval Steinitzi sõnul on «Kerry avaldus solvav, ebaõiglane ja vastuvõetamatu».

"Iisraelilt ei saa oodata läbirääkimist riigi diplomaatiliste ja julgeolekuhuvide seisukohalt otsustava tähtsusega teemade üle, hoides selle meelekohal revolvrit,» lausus ta.

Kerry avaldust on kritiseerinud ka juudiriigi majandusminister Naftali Bennett. Iisrael ootab oma liitlastelt toetust ja «antisemiitlikele boikotikampaaniatele vastuseismist», mitte nende võimendamist, ütles võimukoalitsiooni kuuluva paremäärmusliku usupartei Juudi Kodu esimees.

Boikotihaarde laienemise märgina kandis üks Norra fond neljapäeval musta nimekirja kaks Iisraeli firmat, mis tegelevad asunduste ehitamisega okupeeritud Ida-Jeruusalemma, ja USA näitlejatar Scarlett Johansson lahkus Oxfami saadiku kohalt skandaali tõttu, mille vallandas tema reklaamikampaania ühele Läänekalda asunduse firmale.

See näitab, et 1967. aasta Kuuepäevases sõjas hõivatud palestiinlaste maadele ehitatud asundustega kaubandussuhete boikoteerimise üleskutsed on hakanud vilja kandma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles