Põhja-Korea tühistas konflikti ennetava lepingu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea armee sõdurid.
Põhja-Korea armee sõdurid. Foto: SCANPIX

Korea Rahvademokraatliku Vabariigi armee teatas täna, et tunnistab kehtetuks lepingu, mis vähendas kahe Korea vahelise konflikti ohtu.

«Põhja-Korea tühistab täielikult kokkuleppe, millele pooled kirjutasid alla, et vältida juhuslikke kokkupõrkeid,» seisis Lõuna-Korea armeele saadetud peastaabi läkituses, milles hoiatati taas kord rünnaku eest, kui lõunanaabrid peaksid rikkuma vaidlusalust Kollase mere piiri, vahendas uudisteagentuur AFP.

Pyongyang ei tunnusta ÜRO ühepoolselt määratud merepiiri kahe Korea vahel ning on korduvalt lubanud võtta kasutusele ka halastamatud sõjameetmed, et kaitsta «õiget piiri».

Viimase 11 aasta jooksul on puhkenud kaks verist vastasseisu Koreade merepiiril ning kardetakse, et sama võib peagi taas juhtuda. 1999. aastal Kollasel merel puhkenud lahingus uppus Põhja-Korea laev 20 meremehega. Kolm aastat hiljem olid kahe riigi sõjalaevad taas vastamisi, uppus Lõuna-Korea laev kuue meremehega, kuid tapeti ka 13 põhjakorealast.

Aasta eest toimus Kollasel merel kahe riigi piiri lähedal samuti tulevahetus, kuid võimalike ohvrite arv pole teada.

Ka ähvardas Põhja-Korea sulgeda sõjalise otseliini Lõuna-Koreaga, kehtestada piiriületuspiirangud Kaesongis asuvat ühist tööstusparki külastavatele kümnetele tuhandetele lõunakorealastele. Ka lubas Pyongyang rünnata Lõuna-Korea vahipostides olevaid valjuhääldeid, kui neist Souli propagandat tulema hakkab.

Põhja-Korea tegi avalduse ajal, mil Lõuna-Korea viib lääneranniku linna Taeani lähistel läbi allveelaevadevastased õppused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles