USA läheneb Poola raketilepingule

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa kallaletung Gruusiale on diplomaatiliste allikate kinnitusel toonud lähemale Washingtoni kokkuleppe Varssaviga, et paigutada USA raketikilbi komponendid Poola pinnale.

 

Läbirääkimistele lähedal seisev allikas tõdes, et Washington on nüüd «kaalunud väga tõsiselt» Varssavi nõudmisi, mis puudutavad laialdasi USA julgeolekugarantiisid Poolale, ning «tähed on joondumas», vahendas AFP.

Poola välisminister Radosław Sikorski tunnistas eile õhtul pärast USA läbirääkijaga kohtumist samuti, et «positsioonid on lähenenud». Moskvat ärritavad kõnelused tõusid suurema tähelepanu alla taas just konflikti tõttu Gruusias.

«Täna seisame me silmitsi uue rahvusvahelise olukorraga. See olukord ei muuda meie argumente, kuid minu arvates tugevdab neid,» lisas Sikorski.

Poola peaminister Donald Tusk märkis juba teisipäeval, et läbirääkimised paistavad olevat «õigel rajal» ning Varssavi nõudmisi USA vägede ja rakettide püsivast kohalolekust Poolas võetakse tõsiselt.

«Kaukaasia sündmused näitavad selgelt, et taolised julgeolekugarantiid on asendamatud,» tõdes Tusk. «Niipea kui me oleme kindlad Poola julgeoleku tagamises sellisel määral, nagu me tahame, ei kavatse me viivitada enam tunde leppe sõlmimisega.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles