Teadlased suutsid luua elutruusid aistinguid pakkuva bioonilise käe

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanlane Dennis Aabo demonstreeris eile Roomas bioonilist kätt.
Taanlane Dennis Aabo demonstreeris eile Roomas bioonilist kätt. Foto: SCANPIX

Teadlased suutsid luua bioonilise käe, mis annab patsiendile võimaluse tunda sõrmedega elutruusid aistinguid.

Käe sai endale üks Taani mees, kelle oma käsi oli tulnud varem amputeerida. Itaalias tehtud operatsiooni tulemusena ühendati biooniline käsi mehe õlavarre närvidega. Ligi kümne aasta eest ilutulestikuõnnetuses ihuliikme kaotanud Dennis Aabo sõnul on uus käsi hämmastav.

Laboratoorsete katsete käigus suutis ta kättevõetud objektide kuju ja jäikust hinnata, ja seda isegi juhul, kui tal olid silmad kinni seotud.

Täpsemalt kirjutab juhtumist ajakiri Science Translational Medicine.

«Esimest korda maailmas suudab amputeeritud käega patsient proteesi abil reaalajas puudutusi tunda,» sõnas Lausanne’i riikliku polütehnilise kooli ja Pisa Püha Anna ülikooli professor Silvestro Micera BBC-le. Teaduse mõttes oli edasiarenguks mitte biooniline käsi ise, vaid selle juures kasutusel olnud elektroonika ja tarkvara, mis võimaldasid ajju anda sensoorset tagasisidet.

Micera ja tema meeskond lisas kunstkäele sensorid, mis olid suutelised avastama ja mõõtma kompimisaistinguid. Algoritmide abil muutsid teadlased saadud elektrilised signaalid impulssideks, mida sensoorsed närvid võiks tõlgendada.

Roomas tehtud operatsiooni ajal siirdati patsiendi õlavarde neli elektroodi, mis ühendati kunstkäe sõrmedes olevate sensoritega. Sel kombel saavad puututust ja survet hindavad aistingud otse ajju liikuda.

36-aastasest kinnisvaraarendajast Aabo veetis kuu aega laborikatsetel. Esiteks kontrollisid teadlased elektroodide töötamist ja seejärel nendega täielikult ühendatud bioonilise käe toimimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles