Bulatov: mind peksti iga päev ja süüdistati USA kasuks spioneerimises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina aktivist Dmitro Bulatov täna Vilniuses toimunud pressikonverentsilt lahkumas.
Ukraina aktivist Dmitro Bulatov täna Vilniuses toimunud pressikonverentsilt lahkumas. Foto: SCANPIX

Leedus ravil viibiv Ukraina opositsiooniaktivist Dmitro Bulatov ütles täna pressikonverentsil, et teda süüdistati USA kasuks spioneerimises  ning peksti tundmatus kohas.

«Mind kuulati iga päev üle ja peksti,» ütles Bulatov Vilniuses pressikonverentsil.

Ukraina valitsusvastaste meeleavalduste käigus asutatud Automaidani ühendusse kuuluv Bulatov kadus 22. jaanuaril ning teda hoiti kinni 30. jaanuarini, mil ta jäeti metsa, kust tal õnnestus abini jõuda. Aktivisti sõnul peksid röövijad teda tugevalt, lõikasid ära osa kõrvast, vigastasid nägu ning lõid naelu läbi käte.

Bulatov on veendunud, et tema peksjad olid Vene eriteenistustest.

Mees jutustas, et sõitis 22. jaanuaril töö asjus Kiievisse, kohtus mitme inimesega ja sai teada, et võimud külmutavad kõik tema pangaarved ja varad. Seepeale võttis ta takso, et sõita lähima sularahaautomaadi juurde ja raha välja võtta. Hiljem tänaval seistes sai ta löögi selga, siis visati ta kaubikusse ja peksti sealgi, pärast seda tõmmati talle kott pähe ja sõidutati tundmatusse kohta.

Bulatovi sõnul peksti ja küsitleti teda iga päev. «Ülekuulamised toimusid iga päev. Igale ülekuulamisele järgnes peks pähe. Nad ei peksnud mind palju, kuid väga kõvasti ja väga professionaalselt. Mees, kes mind peksis, oli teinud kõvasti sporti ja harrastanud võitluskunste.»

«Kõik oli väga professionaalne,» kordas ta.

Ülekuulajad tundsid esmalt huvi Automaidani liikumise ja selle finantsallikate kohta, rääkis ta ning tunnistas, et piinamise tulemusena rääkis ta röövijatele kõik, mida nad nõudsid.

Piinamine oli nii kohutav, et sellele lõppu soovides oli ta valmis rääkima mida tahes. «Pärast sellist piinamist käskisid nad mul rääkida kaamerasse ja öelda, et ma olen Ameerika spioon, luurespioon, et ameeriklased andsid mulle Automaidani jaoks raha, et ameeriklased maksid kõige eest, et nad palkasid mind Automaidani moodustama ja valitsusvastaseid proteste õhutama. Pärast piinamist rääkisin ma kaamerasse kõike, mida nad tahtsid, et ma ütleksin, ja salvestasid selle.»

«Ma ütlesin, et USA suursaadik andis mulle 50 000 dollarit, mille ma kulutasin kütusele Automaidani jaoks ja ostsin mõned videokaamerad - ma valetasin, et mind ainult vähem piinataks,» rääkis Bulatov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles