Briti peaminister veenab šotlasi meelt muutma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigi peaminister David Cameron soovib veensa šotlasi tänavu sügisel toimuval iseseisvusreferendumil ei ütlema.

«Kui me kaotame Šotimaa, kui Ühendkuningriik muutub, tõmbame iseenda kuulsuselt vaiba alt ära. Ilmne asjaolu on, et üheskoos on meil maailmas rohkem kaalu,» ütleb Cameron uudisteagentuuri AFP andmetel Londoni olümpiapargis täna peetavas kõnes.

Tunamullu sai pärast pikki vaidlusi Londoni ja Edinburghi vahel selgeks, et referendum 18. sajandi alguses iseseisvuse kaotanud Šotimaa võimaliku taasiseseisvumise üle toimub tänavu 18. septembril. Referendumil esitatakse «jah/ei» vastusevariantidega küsimus «Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik?»

Vähem kui aasta enne rahvahääletust pole aga selge, kas Šotimaa omavalitsus ka oma tahtmise saab. Viimase arvamusküsitluse järgi toetab iseseisvust 37 ja selle vastu on 44 protsenti šotlastest, 19 protsendil puudus kindel seisukoht. Samas on jätkuvalt kõrge nende inimeste arv, kes toetavad suuremat autonoomiat Ühendkuningriigi koosseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles