Egiptus tahab muutuda turistisõbralikumaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giza püramiidid
Giza püramiidid Foto: AP / Scanpix

Egiptuse valitsus kulutab 26 miljonit dollarit Giza püramiidide ümbruskonna turistisõbralikumaks muutmisele.

Turistid on kuulsate Giza püramiidide ümber Egiptuses igapäevane nähtus. Saabudes asuvad neid kohe tüütama kõikvõimalike suveniiride ja kaamelireiside müüjad, vahendas USA Today.

Alates sellest nädalast aga pilt muutub, sest Egiptuse valitsus on otsustanud muuta ala turistisõbralikumaks. Turvalisuse parandamiseks püstitatakse plankaed kaamerate, alarmide ja liikumisdetektoritega.

«Varem oli siin loomaaed,» ütleb Egiptuse arheoloog Zahi Hawass ajalehele USA Today, lisades, et «nüüd kaitseme me nii turiste kui vanu monumente.»

Püramiidid on 5000 aastat seisnud üsna eraldatult keset kõrbe. Kairo linn on aga paisunud nii suureks, et selle kaugemad servad ulatuvad ühest küljest juba püramiidideni.

Taksodest väljuvaid turiste üritatakse kohe vedada lähedalasuvatesse tallidesse, et teha hobusel sõit ümbruskonda. Samuti tuleb võidelda suveniirimüüjate ja kaamelireiside müüjatega, kellele lihtne eitav vastus pole kuigi veenvaks tõendiks turisti huvipuudusest.

Turistid omakorda üritavad ronida püramiididele ja kohtadesse, kus nad ei peaks olema, põhjustades sellega võimalikke kahjustusi. Ametivõimud üritavad neid igati takistada. Lisaks hukkus Lõuna-Egiptuse linnas Luksoris 1997. aastal islamistide pandud pommist üle 60 inimese.

Uus tehnoloogia aitab kaubitsejate- ja turistide ebasoovitavale tegevusele vastu astuda. Püstitatavast liikumisdetektoritega piirdetarast üle ronida pole võimalik. Turistid hakkavad sisenema läbi sisenemispunktide, kus tuleb läbida metalliavastaja ja röntgenkiirte seade.

Projekt maksis 26 miljonit dollarit. Tulevikus rajatakse ka valgustussüsteem, kohvik ja külastuskeskus, kust saab osta raamatuid püramiidide paremaks tundmaõppimiseks. Projekti valmides sõidutavad turiste ringi golfiautod. Turistidele lubatakse, et uuendused ei riku nende elamust püramiidide külastamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles