Jaapan loobub triljonijeenisest katsest toota elektrit briideriga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monju kiire paljundusreaktor.
Monju kiire paljundusreaktor. Foto: SCANPIX

Jaapani meedia teatas täna, et riik kavatseb loobuda katsest toota elektrit briideri ehk paljundusrektoriga, millesse on investeeritud triljon jeeni.

Briider on seda tüüpi reaktor, kus ahelreaktsiooni tulemusena tekib tuumade lõhustumisel lõhustumisvõimelisi tuumi juurde. Herndoni hüpoteesi kohaselt on ka Maa sisemuses uraani sisaldav kera, mis töötab nagu paljudusreaktor, kirjutab Horisont.

Jaapani Monju kiire paljundusreaktor pidi saama keskuseks, kus Jaapan tahtis taaskasutada kasutatud tuumakütust. Keskuse ehitamine läks maksma triljon jeeni (7,3 miljardit eurot) ja päevane ekspluatatsioonikulu oli 50 miljonit jeeni (365 000 eurot).

Pärast Jaapani Fukushima tuumajaamaga toimunud katastroofi vaatab valitsus üle kogu tuumaenergia plaani ning on otsustanud muuta Monju keskuse kasutatud tuumakütuse uurimise keskuseks.

Praegu on seisatud kõik Jaapani 50 tuumareaktorit, kuid peaminister Shinzo Abe tahab osa neist taas tööle panna.

2010. aastal töötas Jaapan välja plaani, mille kohaselt briiderid pidid hakkama elektrit tootma 2050. aastal. Nüüd on valitsus energiaplaani muutnud ja see tehakse teatavaks sel kuul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles