Vene saatkond taunis CNNi Bresti kindluse kaitsjate «solvamise» eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vapruse» nime kandev monument, mis on pühendatud Bresti kindluse kaitsjatele.
«Vapruse» nime kandev monument, mis on pühendatud Bresti kindluse kaitsjatele. Foto: SCANPIX

USA telekanali CNN koostatud maailma kõige koledamate monumentide nimekiri on nende ajaloolise tähtsuse vaatepunktist vastuvõetamatu, teatas Vene Washingtoni saatkond avalduses.

«CNNi otsus lisada maailma kõige koledamate ausammaste nimekirja Valgevenes asuv «Vapruse» nime kandev monument, mis on pühendatud Bresti kindluse kaitsjatele, tekitab nördimust,» seisis avalduses.

Varasemate teadete kohaselt avaldas CNN 6. veebruaril oma veebilehel artikli pealkirjaga «Maailma koledaimad monumendid?». Artiklis esitatud nimekirja tipus on ka Bresti kindluse kaitsjate monument.

Bresti kangelaskindlus on «meie kodumaa piiril esimestena fašistlikele jõududele vastu astunud sõdurite vapruse sümbol, mälestis miljonitele sõduritele, kes hukkusid maailma rahvaste natsikatkust vabastamise nimel,» seisab avalduses.

Saatkond rõhutas, et «see on monument kangelastele, keda me austame».

Vene diplomaatilise esinduse hinnangul on ausammastest niisuguse nimekirja koostamine vastuvõetamatu, kui arvestada monumentide ajaloolist tähtsust. «Seeläbi solvatakse hukkunute mälestust ning see ei ole lihtsalt normaalse inimarusaamaga kooskõlas.»

Artikli on hukka mõistnud Vene riigiduuma liikmed, presidendi inimõigusnõukogu ja ka Vene tuntuim inimõigusorganisatsioon Moskva Helsingi Grupp.

CNN on Bresti kangelaskindluse nimekirja lisamise eest vabandanud. «Me mõistame, et Bresti kangelaskindluse lisamine sellesse artiklisse .... on solvanud Venemaad ja Valgevenet. See oli ettekavatsemata ja me vabandame,» teatas CNN avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles