Diplomaat: Vene-Jaapani rahuleppe kõnelused keskenduvad ajaloole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaadik Jaapanis Jevgeni Afanasjev (paremal) koos Jaapani Akita prefektuuri kuberneri Norihisa Satakega. Kastis olev siberi kass on kingitus Vene presidendilt Vladimir Putinilt.
Venemaa suursaadik Jaapanis Jevgeni Afanasjev (paremal) koos Jaapani Akita prefektuuri kuberneri Norihisa Satakega. Kastis olev siberi kass on kingitus Vene presidendilt Vladimir Putinilt. Foto: SCANPIX

Vene-Jaapani rahuleppe läbirääkimised on seni keskendunud ajaloolistele küsimustele ja nende jätkamine on positiivne, ütles Vene suursaadik Jaapanis Jevgeni Afanasjev.

«Selle küsimuse ajalooline aspekt on väga tähtis, seda ei saa me eirata. Sestap arutasime me esimeses voorus ajaloolist lähenemist Teise maailmasõja tulemustele. Siin on mõningaid probleeme, aga me jätkame sellest hoolimata läbirääkimisi,» ütles Afanasjev usutluses Interfaxile enne Vene presidendi Vladimir Putini ja Jaapani peaministri Shinzo Abe tänast kohtumist Sotšis.

Vene-Jaapani rahuleppekõneluste esimene voor algas 31. jaanuaril Tokyos asevälisministrite tasemel. Venemaa poolel juhtis kõnelusi asevälisminister Igor Morgulov.

«Tähtis on fakt iseenesest, et me jätkame läbirääkimisi selle delikaatse ja tundliku probleemi üle, millele me ei ole suutnud aastakümneid lahendust leida,» sõnas diplomaat.

Ta lisas, et selle formaadi kõnelustele ei ole tähtaega määratud. «Läbirääkimised rahuleppe üle on kestnud vaheaegadega mitukümmend aastat ja meil ei ole põhjust kiirustada.»

Teine kõnelusvoor peetakse Moskvas, kuid selle aega ei ole veel kindlaks määratud.
Afanasjev hoidus ennustamast, kui palju rahuleppeni jõudmine võiks aega võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles