Türgi politsei ajas laiali internetipiirangute vastaste meeleavalduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi märulipolitsei kasutas pisargaasi ja veekahureid, et ajada laiali üle 2000 inimese, kes avaldasid meelt uute internetipiirangute vastu.

Istanbuli Taksimi väljakul protestisid eile peamiselt noored.

«Ma maksan ise oma internetiarve, kuid valitsus otsustab, milliseid veebikülgi ma võin vaadata,» kurtis üks protestija AFP-le. «Nad tahavad kontrollida, mida me internetis teeme. See on repressioon.»

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan rõhutas eile enne Istanbuli meeleavaldust, et uued piirangud internetile ei tähenda väljendusvabaduse piiramist.

«Need reeglid ei kehtesta internetile mingit tsensuuri. Vastupidi, nad muudavad selle ohutumaks ja vabamaks,» ütles Erdoğan.

Ta tõrjus ka väiteid, et parlamendis kolmapäeval vastu võetud seadus annab võimudele juurdepääsu internetikasutajate isiklikele andmetele.

«Mitte kunagi. See on välistatud, et inimeste privaatseid andmeid salvestatakse,» ütles Erdoğan.
Seadus on põhjustanud suurt muret ja vastuseisu opositsiooni ja inimõiguslaste seas.

Muu hulgas annab see riiklikule telekommunikatsioonifirmale õiguse takistada ilma vastava kohtuotsuseta ligipääsu võrguküljele, mis rikub privaatsust või mille sisu on solvav.
Kritiseerijate hinnangul võib selle alla liigitada mida tahes.

Samuti lubab see jälgida kodanike internetikasutamist ja nõuab teenusepakkujatelt kasutajate registri pidamist, mida võimud võivad igal ajal välja nõuda. Ka pole võimuesindajatel mingit kohustust kasutajaid uurimise alla sattumisest teavitada.

Türgi kuulub koos Hiinaga praegu juba niigi kahtlaste reeglitega riikide hulka, kus võrguhiiu Google ülevaate kohaselt tsenseeritakse internetti kõige karmimalt.

Erdoğan on avalikult öelnud, et peab internetti ohtlikuks nuhtluseks, sest selle abil on organiseeritud mitmeid valitsusvastaseid massimeeleavaldusi.

Erdoğan on püüdnud aina kummalisemaks muutuvate seadusmuudatustega kaitsta oma liitlasi korruptsioonikahtluste ja -uurimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles