Tšehhi ekspeaministrile esitati korruptsioonisüüdistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi endine peaminister Petr Nečas.
Tšehhi endine peaminister Petr Nečas. Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal skandaaliga ametist lahkunud Tšehhi peaministrile Petr Nečasile esitati eile korruptsioonisüüditus, edastas YLE kohaliku meedia kirjutisi ja süüaluse advokaatide ütlusi.

Advokaat Josef Lzicari sõnul teavitati Nečasi, et alustatud on kriminaalprotsessi.

Ajalehe Provo andmetel süüdistatakse pistiseskeemi segatud ekspeaministrit muu hulgas ka kõrgepalgaliste ametikohtade jagamises poliitikutele. Vastutasuks hääletanud rahvaesindajad Nečasile meelepäraselt.

Kui endine peaminister süüdi mõistetakse, siis võib teda oodata kuni kuueaastane vanglakaristus.
Skandaal lahvatas möödunud juunikuus, kui nelisada organiseeritud kuritegevuse vastase politseiüksuse töötajat korraldasid valitsuse ja kaitseministeeriumi ruumides haarangu ja võtsid mitu inimest vahi alla. Peaminister astus seepeale tagasi.

Nečas kinnitas veel sügisel, et ei kavatse teha koostööd prokuröridega, kes uurivad tema endise nõuniku ja armukese väidetavat osalust pistiseskeemis ja korralduses lasta sõjaväeluurel ekspeaministri toonase abikaasa järel nuhkida.

Nečas tunnistas suhet Jana Nagyovága pärast seda, kui tema valitsus juunis kokku kukkus. Nüüdseks on ta senisest naisest lahutanud ja Nagyovága abiellunud ning viimane kannab nime Jana Nečasová.

Nečase väitel on uurijad erapoolikud ja kogu kohtuasi on poliitiline protsess. Tema sõnul ei rikkunud sõjaväeluure seadust ja ta on valmis kohtus tunnistust andma.

Valijad karistasid Nečase konservatiivset parteid skandaali eest, andes talle oktoobris parlamendivalimistel vaid 7,7 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles