Soomes leviv seagripp tõstatas üles vaktsieerimise olulisuse teema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiind
Gripivaktsiind Foto: SCANPIX

Mitmed vaktsineerimata soomlased on sel aastal haigestunud raskesse grippi, mitteametlikel andmetel on haigus nõudnud vähemalt viis elu ja see on tõstnud üles vaktsineerimise vajalikkuse teema.

Arstid soovitavad lasta end hooajalise gripi vastu ikkagi vaktsineerida, vahendab iltaleht.fi. Tervishoiuameti andmetel on ligi miljonist vaktsiinidoosist alles umbes 200 000.

Sel hooajal on domineerivaks nn seagripp, mille tagajärjel on surnud viis inimest. Neist kolme raviti Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas (HUS). «Tegemist oli 56-65aastaste inimestega,» ütles doktor Eeva Ruotsalainen.

Lisaks suri üks inimene Kuopios ja teine Päijät-Hämees.

Viimaste andmete järgi on HUSi piirkonnas intensiivraviosakonnas või tavapalatis 14 patsienti, kellest noorim on 37-aastane. Ka mujalt Soomest on tulnud teateid rasketest haigestumistest.

Lõuna-Soomes HUSi ravipiirkonnas pole üksi raskesse grippi haigestunud inimestest lasknud enne gripihooaja eel vaktsineerida. Kolmandik neist ei kuulu ka riskirühma.

Seagripi pandeemia möllas maailmas 2009. aastal. Doktor Ruotsalainen tõdes, et noorukid ja keskealised inimesed ning ka riskirühma mittekuuluvad inimesed haigestuvad sellesse raskelt ka nüüd ehk viis aastat hiljem.

Tervishoiuametil (THL) on andmed viiest ravipiirkonnast. Nende järgi on raskeid gripijuhtumeid 13, neist üheksa põhjuseks on seagripiviirus, rääkis eriuurija Niina Ikonen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles