Neli last tapnud ja vägistanud poolaka vanglast vabastamine tõi kaasa hüsteerialaine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Neljakordne lapsetapja ja -vägistaja Mariusz T. vabastati sel nädalal Poola vanglast, kuid see tõi kaasa hüsteerialaine kohalikus meedias.

3. märtsil otsustab kohus, kas vabastatu peaks väidetava vaimse häire tõttu jääma ühiskonnast isoleerituks, kirjutab Poola Raadio. Inimõiguslasi paneb aga muretsema mõnede rühmituste esitatud surmanuhtlusenõuded ja juhtumit hüsteerilisel noodil kajastanud meediaväljaanded. Aktivistide hinnangul võib see mõjutada kohtunike otsust.

«Mariusz T. juhtum testib, mil määral on Poola seaduse riik,» sõnas Helsingi Inimõiguste Fondi (HFHR) komitee. HFHR rõhutas, et hoolimata nördimusest Mariusz T. sooritatud kuritegude pärast, peavad õigusriigi reeglid kõigile kehtima.

Mariusz T. vägistas ja tappis 1988. aastal neli poissi ning ta oli juba toona varem lasteahistamise eest mitmel korral süüdi mõistetud.

Selle nädala teisipäeva õhtul vabastati mees Rzeszowi vanglast, kuid ta viibib osalt ka surmaähvarduste eest kaitseks jätkuvalt politsei järelevalve all. Samal päeval kogunesid justiitsministeeriumi ette paremrühmituste protestijad, kes nõudsid vabastatud mehele hoopis surmanuhtlust.

1989. aastal mõisteti tegelikult Mariusz T.-le karistuseks surmanuhtlus, kuid samal aastal langes Poolas ka kommunistlik režiim ja kõik surmanuhtlused muudeti 25-aastaseks vanglakaristuseks.

Mariusz T. vabastamine pälvis Poola meedias palju tähelepanu ning sel nädalal oli siseminister Bartlomiej Sienkiewicz sunnitud tegema avalduse, kus sõnas, et juhtumi võimalikke ohte arvestades on selle kajastamise hüsteeriatase täiesti õigustamatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles