Ukraina opositsioon kutsus rahvast taas massimeeleavaldusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Preestrid viivad läbi jumalateenistust märulimiilitsate silme all Kiievis. Foto on tehtud 13. veebruaril.
Preestrid viivad läbi jumalateenistust märulimiilitsate silme all Kiievis. Foto on tehtud 13. veebruaril. Foto: SCANPIX

Ukraina opositsioon kutsus reedel rahvast üles kogunema pühapäeval taas Kiievi kesklinna massimeeleavaldusele, et ummikseisu jõudnud läbirääkimisi valitsusega rahumeelse surve teel elustada.

«Peamiseks küsimuseks on [pühapäevasel meeleavaldusel] aktivistide rahumeelne surve meeleavaldajate nõudmiste läbisurumiseks,» seisis vangistatud ekspeaministri Julia Tõmošenko erakonna avalduses.

Erakond ei täpsustanud, mil viisil «rahumeelset survet» avaldada plaanitakse.

Ukrainas vallandus kriis pärast seda, kui president Viktor Janukovõtš otsustas novembrikuise Euroopa Liidu tippkohtumise eel, et ei allkirjasta EL-iga assotsiatsioonilepet. Venemaa survele allumine tõi läänemeelsed ukrainlased tänavatele.

Nüüdseks on protsess arenenud nii kaugele, et Janukovõtš peab otsustama, kas anda järele protestijate nõudele ja pöörama taas pilgud EL-i poole. Venemaa on seda tajudes peatanud laenu väljamaksed pärast esimest 3 miljardi dollari suurust ülekannet detsembris.

Eelmise peaministri Mõkola Azarovi valitsus astus jaanuari lõpus tagasi. Hetkel täidab valitsusjuhi kohuseid senine asepeaminister Serhi Arbuzov.

Eile tegi Janukovõtš ettepaneku kuulutada 9. märts ehk luuletaja Tarass Ševtšenko sünnipäev ukrainlaste rahvusliku leppimise päevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles