Breivik kavatseb näljastreigiga paremaid videomänge nõuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra massimõrvar Anders Behring Breivik teatas täna uudisteagentuurile AFP saadetud kirjas, et kavatseb alustada näljastreiki muu hulgas paremate videomängude nõudmiseks, sest mehe praegused elamistingimused meenutavad tema enda sõnul piinamist.

«Näljastreik ei lõppe enne, kui justiitsminister [Anders] Anundsen ja KDI [Norra vanglateenistuse] juht lõpetavad minu loomana kohtlemise,» kirjutas mees 29. jaanuaril saadetud kirjas.

Kirjaga oli kaasas ka 12 punktist koosneva nõudmiste loetelu, mille mees saatis vanglavõimudele novembris, kuid mida tema sõnul siiani rahuldatud ei ole.

Nimekirja kohaselt nõuab Breivik Euroopa inimõiguste alusdokumentidele viidates paremaid jalutustingimusi ja võimalust välismaailmaga vabamalt suhelda, aga ka igapäevaste keha läbiotsimiste lõpetamist ja ligipääsu personaalarvutile, kuna praegu on tema kasutuses vaid «väärtusetu trükimasin, mis kasutab 1873. aastast pärinevat tehnoloogiat».

Samuti on Breiviki soovide seas PlayStation 2 mängukonsooli vahetamine uuema PlayStation 3 vastu koos «ligipääsuga suuremale arvule täiskasvanutele mõeldud mängudele», mida mees saaks ise valida.

Kuna Breivik on teistest vangidest eraldatud, on tal enda sõnul õigus teistest kinnipeetavatest «suuremale arvule erinevatele tegevustele», mis peaks kompenseerima tema isolatsiooni.

Praegu maksab riik mehele 36-eurost nädalaraha, kuid Breiviki arvates tuleks see summa kahekordistada, sest väga suur osa sellest kulub kirjade saatmisele.

Breivik tappis 22. juulil 2011 Oslo valitsuskvartalis korraldatud pommiplahvatustega kaheksa inimest ja lasi seejärel Utøya saarel Tööpartei noortelaagris maha veel 69 inimest.
Massimõrvar kannab 21-aastast vanglakaristust Norra kaguosas paiknevas Skieni vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles