Ynet: Obama andis Iisraelile ajaloolised garantiid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli allikate väitel andis USA president Barack Obama juudiriigi peaministrile niinimetatud ajaloolised garantiid, mis võimaldab Iisraelil vältida tuumaarsenali allutamist rahvusvahelisele kontrollile.

Kuigi Tuumarelvastuse leviku piiramise lepingu (NPT) konverentsil jõudsid riigid muu hulgas kokkuleppele ka tuumavaba Lähis-Ida piirkonna loomises, saatsid Ühendriikide ametnikud Iisraelile rahustavaid sõnumeid, kirjutas ynetnews.com.

Väidetavalt andis Obama Iisraeli valitsusjuhile Benjamin Netanyahule nn ajaloolised garantiid, mille kohaselt juudiriik ei pea muret tundma selle üle, et ellu viidaks läinud reedel 189 riigi poolt heakskiidetud tuumarelvastuse leviku ja kontrolli konverentsi otsused, mis allutaksid Iisraeli tuumaarsenali rahvusvahelisele kontrollile. Seejuures hääletas otsuste poolt ka USA, mis on Iisraeli peamine toetaja rahvusvahelisel areenil.

«Peaminister Benjamin Netanyahu sai Obamalt selged garantiid Iisraeli riigi strateegiliste ja heidutusvahendite säilitamiseks,» kinnitas anonüümseks jääda soovinud allikas. «Need tagatised on oluline uuendus USA-Iisraeli suhete ajaloos,» lisas allikas, kelle kinnitusel ei ohusta ükski NPT konverentsi otsus Iisraeli huvisid.

NPT konverentsi otsusega kuulub Iisrael nende riikide hulka, mille territooriumil asuvaid rajatisi tuleb aga lähemalt uurida. Väidetavalt on Netanyahu teinud viimastel kuudel märkimisväärset lobitööd, et ühelgi NPT konverentsi otsusel poleks reaalset mõju Iisraeli riiklikule julgeolekule.

Islamimaad on kutsunud juudiriiki alla kirjutama rahvusvahelisele tuumarelva leviku piiramise lepingule. Sellega pole juudiriigi kõrval ühinenud veel vaid kolm riiki - India, Pakistan ja Põhja-Korea. Iisrael pole kunagi kinnitanud ega ka eitanud tuumarelva omamist.

Netanyahu kohtub sel nädalal Ühendriikide riigipea Obamaga, et vähendada kahe riigi vahel Ida-Jeruusalemma ja Läänekaldale püstitatavate juudiasunduste ümber tekkinud pingeid. USA on varem teatanud, et uute juudiasunduste püstitamine seab otseselt löögi alla Washingtoni usaldusväärsuse vahendajana ning ohustab Iisraeli ja palestiinlaste vahelisi rahuläbirääkimisi.

Iisrael väidab, et kogu Jeruusalemma ala on juudiriigi igavene pealinn, palestiinlased tahavad, et linna idaosast, kus elavad peamiselt araablased, saaks tulevase iseseisva Palestiina riigi pealinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles