Iraan: tuumakõnelused keskenduvad Arakile ja tsentrifuugidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arak
Arak Foto: SCANPIX

Teisipäeval jätkuvad Iraani ja suurriikide tuumaläbirääkimised keskenduvad Araki raskeveereaktorile ja tuumatsentrifuugidele, ütles Teherani läbirääkija Hamid Baeedinejad.

«Uute ja kiiremate tsentrifuugide kasutamine on üks tähtsamaid küsimusi, mis tuleb pikaajalise ja kõikehõlmava tuumaleppe sõlmimiseks lahendada, sest me ei kavatse leppida sellega, et meilt võetakse õigus asendada praegused tsentrifuugid uute ja kiirematega,» ütles Baeedinejad ametlikule uudisteagentuurile IRNA.

«Araki raskeveereaktor on samuti üks tähtsamaid ja keerulisemaid teemasid. Me tahame seda reaktorit säilitada,» ütles Iraani diplomaat.

Ehitamisjärgus olev Araki reaktor valmistab lääneriikidele ja Iisraelile muret, sest islamivabariik võib töötlemistehase ehitamise korral teoreetiliselt rakendada kasutatud tuumakütust plutooniumpommi valmistamiseks.

Baeedinejadi sõnul on Iraan valmis uurima iga ettepanekut, mis hajutab neid hirme «reaktorit ennast muutmata».

Iraan ning ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed (USA, Venemaa, Hiina, Prantsusmaa ja Suurbritannia) ning Saksamaa jõudsid 24. novembril Genfis kokkuleppe, millega Teheran nõustus piirama järgmise kuue kuu jooksul oma tuumaprogrammi lääneriikide sanktsioonide osalise leevendamise eest umbes seitsme miljardi dollari väärtuses, kuni peetakse läbirääkimisi kõikehõlmava leppe üle, mis peaks hajutama lääneriikide hirmu Iraani väidetavate tuumarelvaplaanide ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles