Norra partei võtaks lapsed immigrantidelt, kes neile riigikeelt ei õpeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norras elav somaali tüdruk.
Norras elav somaali tüdruk. Foto: SCANPIX

Üks Norra Progressipartei juhtpoliitikuist pani ette, et riigi hoole alla tuleks võtta nende immigrantidest vanemate lapsed, kes ei suuda oma järglastele riigikeelt õpetada.


Progresssipartei endine liider Carl Hagen esitas sellise ettepaneku eile Oslo linnavalitsusele. «Me ei saa enam vaikselt vaadata, kuidas Norra lapsed, kes sünnivad Norra kodanikele, tulevad esimest päeva kooli oskamata rääkida norra keelt,» põhjendas Hagen eelnõud, mida toetab ka tema partei. «See on laste hooletusse jätmine ja hooletusse jätmisel peavad olema tagajärjed.»

Hageni ettepanekul tuleks rajada Integratsiooniagentuur, kellel oleks õigus võtta immigrandiperedelt sotsiaaltoetused või laste hooldusõigus, kui nad ei edene piisaval määral oma järglastele norra keele õpetamises.

Ettepanekule avaldasid tulist vastuseisu sotsid. «See on täiesti hullumeelne idee,» leidis Oslo Tööerakonda Norra parlamendis esindav Marianne Marthinsen. Tema sõnul oleks pöörane, kui kümned linnaametnikud käiksid inimeste uste taga ja kontrolliksid, kas neil on lastele keele õpetamiseks plaan olemas.

Hageni ettepaneku kohaselt peaksid juba pärast lapse sündi esimesele koduvisiidile suunduvad medõed immigrantidest vanematelt küsima, kas nad kavatsevad lapsele norra keelt õpetada. Tervishoiutöötajail lasuks omakorda ka kohustus informeerida integratsiooniametnikke peredest, mille lapsed vajavad norra keele õppel abi.

Integratsiooniagentuurile teeks ta aga ülesandeks ka selle, et nood õpetaksid immigrantidele norra lapsekasvatuskombeid. Näiteks hoiataksid, et laste vastu tahtmist nõbudega paari panemine või ümberlõikamine ei lähe mitte.

Oslo linnavolikogus Konservatiivse partei fraktsiooni juhtiv Øystein Sundelin märkis, et kuigi ta ei usu, et Hageni ettepanek läbi läheb, on selle üldsuund õige.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles