Kiievi väljaastumistes on hukkunud vähemalt 21 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Ukraina pealinnas Kiievis alanud mäss on jätkunud läbi öö ning hukkunuid on aina enam.

Ukraina võimude andmetel kaotas nüüdses mässus elu vähemalt 21 inimest, kellest 14 on meeleavaldajad ja seitse miilitsa eriüksuslased, edastab Reuters.

Lisaks on sadu inimesi kergemalt või raskemalt vigastatud.

Kiievis tegi miilits pärast keskööd kohaliku aja järgi rünnaku meeleavaldajate tugipunktile. Protestijad loopisid eriüksuslasi kivide ja süütepudelitega ning süütasid autokumme.

Miilits kasutas meeleavaldajate vastu veekahureid ja kummikuule. Sündmuskohal oli kuulda plahvatusi ja tulistamist.

Ukraina opositsioonijuhi Vitali Klõtško ja president Viktor Janukovõtši öösel peetud läbirääkimised ei aidanud olukorda lahendada.

Janukovõtš teatas meediale, et opositsioon õhutab ukrainlasi vägivallale. Ta kutsus opositsiooni kuulujaid eristuma neist rühmitustest, mille liikmed peavad end äärmusradikaalideks.

Janukovõtši sõnul ületasid protestijad piiri ning selle tõttu toimuvad läbirääkimised opositsiooniga hoopis teistel alustel kui varem.

Mitmete riikide välisministeeriumid on andnud oma kodanikele Ukraina suhtes hoiatuse, kuna olukord on seal ettearvamatu ja muutub kiiresti. Kodanikel soovitatakse Ukrainasse mitte sõita ning need, kes juba on seal, mitte sekkuda meeleavaldustesse.

Öö jooksul levisid protestid ka Kiievist väljapoole. Ukraina lääneosas asuvas Ternopilis süütasid mässulised politseijaoskonna ja vallutasid prokuratuuri hoone. See linn asub Kiievist umbes 400 kilomeetri kaugusel.
Eile süüdati politseijaoskondi ka Lvivis ja Ivano-Frankivskis.

Ukrainlaste sõnul tuleb neid aina rohkem tänavatele protestima, kui miilitsapoolne vägivald jätkub.

Opositsioonijuht Vitali Klõtško soovitas eile, kui uus mäss algas, naistel ja lastel Kiievi peaväljakult lahkuda.

Euroopa Liit, USA ja ÜRO mõistsid Ukrainas uuesti lahvatanud vägivalla hukka ja nõuavad selle lõpetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles